23. okt
 
Språkprivilegier

Publisert: 16.okt.2018 13:13
Oppdatert: 16.okt.2018 13:53

Et politisk flertall på Stortinget later til å preges av panisk redsel for sentraliseringskrefter og helhetlig, nasjonal språkpolitikk.

Derfor legges det også stikk i strid med folkemeningen gang på gang lokk på alle fornuftige forslag om modernisering av norsk språkpolitikk.

Til tross for at et stort flertall av nordmenn vil ha seg frabedt å bli påtvunget et regionalt særspråk – som en ekstra, forvirrende, offisiell skriftnorm – nyter en liten gruppe målfolk godt av store, språklige privilegier ved ansettelse i det kommunale og statlige yrkesliv, hvor det kreves tospråklig ferdighet.

Ca. 70 prosent av norske elever karrer seg på en eller annen måte motvillig gjennom nynorskstrevet i skolen og går ut i samfunnet med altfor liten trening i å behandle sitt hovedmål muntlig og skriftlig.

Man kan lett forstå elevenes frustrasjon når de i sitt strev med å tilegne seg funksjonell tale- og skriveferdighet hele veien tvinges til å gjøre rede for et virvar av så å si identiske sideformer.

Et vanlig menneske kan ikke forstå at det tjener noen fornuftig hensikt å hensette skoleelever i en språklig tvangssituasjon som kan få en stakkar til å hyle som en Pavlovsk hund.

Ytterligere 20 prosent av elevene, som strever med ordblindhet og læringsvansker, har selvfølgelig vært fritatt for skriftlig sidemålsopplæring.

Tar vi med elever med samisk og utenlandsk bakgrunn, som heller ikke har vært utsatt for den særnorske dobbeltopplæringen, stiller over 90 prosent som «annenrangs» borgere når de etter endt skolegang skal banke på dører til det offentlige yrkesliv.

På grunn av den urimelige målloven av 1980 skal de i utgangspunktet yrkesmessig ikke komme i betraktning ved ansettelse i offentlig tjeneste, hvor det kreves at man behersker begge målformer.

Men selve kjernen av den nynorske nomenklaturen i Norge kan glede seg stort over og leve fett av sine privilegier.

Kravet om beherskelse av to målformer i offentlig tjeneste gjør at noen ganske få prosenter med et naturlig forhold til nynorsk rekrutterer et utall av stillinger i kommunale og statlige institusjoner.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke