buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Språktvang fører ikke frem

Publisert: 20.mai.2019 15:35
Oppdatert: 20.mai.2019 15:50

Lektorstudent i språkfag, Silje Natalie Luvåsen, skriver 14. mai et svar til meg at hennes valg av nynorsk som skriftspråk er naturlig ut fra sin lokale hedmarksdialekt. Det er det ikke for meg. Min naturlige dialekt er flatt og bredt Stange-mål.

Jeg prøver meg med eksempler på hvor like, men dog forskjellige norske (nordiske) varianter av samme utsagn kan være. Altså – lett å forstå umiddelbart, men vanskelig å holde fra hverandre når man tvinges til å skrive dem – med andre ord helt meningsløst å tvinge noen til å bruke – når man verken er interessert i å snakke eller skrive på noe annet enn det som er naturlig for en.

Svensk: Jag har inte vari hemma sedan lørdag.

Stangedialekt: Je har itte vøri heme sea lorda`n.

Nynorsk: Eg har ikkje vore heime sidan laurdag.

Bokmål: Jeg har ikke vært hjemme siden lørdag.

Jeg må dessverre konstatere at du gjør nynorsken en bjørnetjeneste ved å forlange at alle skal kunne beherske et fremmed særspråk skriftlig. Det du oppnår, er å skape ytterligere forakt for et meget upopulært særspråk, som daglig påtvinges et stort flertall av befolkningen i skole, offentlig forvaltning og radio/TV-medier.

Som svorne tilhengere av nynorsk er vel også du pinlig klar over at statistikken er ubehagelig når det gjelder den urealistiske drømmen om opprettholdelse av to skriftspråk i Norge. Ingen i Hedmark har valgt nynorsk i skolen. I Oppland, som sammen med Hedmark nå blir til det nye storfylket Innlandet, er nynorsk som målform i grunnskolen dalt til ca. fem prosent i videregående skole.

Kjære unge mennesker, lytt til mitt råd! Gjør valg av målform valgfritt! Og la i stedet alle skoleelever få oppleve den fine, poetiske nynorsken som en verdifull norsk kulturarv i den muntlige del av undervisningen! Slik situasjonen er nå, drukner ekte nynorsk i et hav av dårlig etterligning av bokmål.

Gjeninnfør Ivar Aasens språk som litterært språk i skolen, og dere målfolk vil oppleve at vi som sogner til bokmål, ikke vil motsette oss den!

Hvorfor? Fordi den er ekte og unik.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat