21. jun
Innlandet: Ikke søl bort tildelt talent på omkamper, oppfordrer Helge Lillemæhlum.Foto: Trond Lillebo
 
Stå over omkamper, Slagsvold Vedum!
Mediedekningen fra Hedmark Senterpartis årsmøte formidler entusiasme. En entusiastisk partileder står på hjemmebane foran en rekordstor årsmøteforsamling.

Publisert: 09.mar.2018 14:35
Oppdatert: 09.mar.2018 15:24

Etter å ha fulgt senterpartiledere fra før Per Borten ble statsminister, oppfattes Trygve Slagsvold Vedum som periodens entusiast. Ingen har hatt mer innflytelse på partiets positive utvikling de siste årene. Riktignok har han aldri hoppet etter Wirkola, men som entusiastisk og engasjerende i det som fortsatt må kalles ung alder, fortjener han en talentbetegnelse.

Sp-lederen har som mål å oppnå større partitilslutning enn Frp. Bra. Humør og entusiasme alene fører neppe fram, men det er viktige egenskaper for hvordan gjøre det.

Hva som må gjøres er noe annet. Sett fra utsiden kan, rettferdig eller urettferdig, lederens budskap ofte oppfattes som å dreie seg om reversering av andres reformer og omkamper om lovlige beslutninger. Det er bra å styrke kompetansen innen forsvarspolitikk uten at forsvar i etterkrigstid har vært et svakt område for Sp. Det er bra å framsnakke trehusbygging sjøl om nettopp trehusbygging i Norge har tyngre tradisjon enn alternativene. Det er også andre saker som er bra, men når kommer den positivt utviklende saken historikerne vil tilskrive Sp?

Det er vanskelig å tro at retorikk om reversering av reformer og omkamper er nok til å vokse seg fram til fortjent tredjeplass. Historiebøkene fylles ikke opp av fortellinger om reverserte reformer. Dårlige reformer erstattes av noen bedre, men tilbakestilles - nei.

Årsmøtet i Elverum vedtok mot én stemme å gå til omkamp om navnet på det kommende innlandsfylket. Den enslige gis her uforbeholden støtte. Omkampen skal kjempes for å hindre at navnet blir Innlandet. Begrunnelsen er dels at Innlandet kan forveksles med andre Innland, og dels med at både hedmarkinger og opplendinger kan miste sin identitet.

Forhåpentlig blåser dommeren for offside. Med sin glød og entusiasme evner lagkapteinen å motvirke usikkerhet om hvilket Innland. Innlandet er Innlandet, ferdig snakket. Navnediskusjonen er preget av mangel på samordnet oppfatning av hva navnet skal formidle. Eksperter på språk, historie og andre fag forsterker mangelen ved å dundre på fra hver sine kompetansebastioner.

Det er utrolig hvordan navnedebatter engasjerer i et samfunn hvor ingen tradisjonelt har valgt såpass som sitt eget navn. Hedmark og Oppland, og kanskje Sogn og Fjordane og Hordaland høres ikke bra ut. Hva kalles innbyggerne i enheter med slike navn - hedmark- og opplendinger, oppland- og hedmarkingene? Nei, sjølsagt hedmarkinger og opplendinger som før. Dette undergraver en felles identitetsbygging for fremtidens innlendinger. Til sammenlikning ble det i 1964 ikke noe Stange og Romedal, men Stange. Det ble Ringsaker og det ble Gjøvik.

Nei, Slagsvold Vedum, ikke søl bort tildelt talent på omkamper i revers sjøl om slike gir spontan applaus. Stå over noen omkamper og tenk ut det som kan gjøre deg og Sp historiske. Tygg på det - en Sp-reform framført med humør og entusiasme.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.