buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
Boligbygging: Stange kommune mangler en helhetlig strategi, skriver Lars Maagaard.Foto: Trond Lillebo
 
Stange trenger en helhetlig strategi
Romedal Almenning har i flere år arbeidet for å få på plass et tomteareal sørvest for krysset i Åsvang.

Publisert: 05.sep.2019 18:12
Oppdatert: 05.sep.2019 18:19

I en vestvendt li med utsikt over Hedmarken er det god plass for rundt 500 boliger i flotte omgivelser. Vår drivkraft er ikke å skape en gullgruve for egen del, men å sette et lavproduktivt skogareal inn i en samfunnsviktig oppgave for både vår del av bygda og for kommunen som helhet. Her kunne ungdom etablert sin første bolig på romslige tomter, i selve Mekka for naturglade småbarnsfamilier. Men det vil ikke planmyndighetene i Stange kommune.

Den foreslåtte kommuneplanen for Stange konsentrerer utviklingen tett til Inter City sporet. Den grendestrukturen som ifølge planen tenkes bevart i kommunen kvitteres ut med enkelttomter på lite attraktive plasser i utkantene. Når et fåtall så langt har villet gjøre sitt livs største investering i et kostbart hus på en dårlig tomt så tas det som tegn på liten interesse for lokaliteten, og attraktive tomter på samme sted tillates derfor ikke. Konklusjonen er at det er tomter nok.

Når man pålegger seg selv et klimautløst prinsipp der to kilometer er grensen for hvor langt folk skal bo fra skole, butikk, fritidsaktiviteter osv. så ligger grendestrukturen dårlig an når det samtidig ikke åpnes for å bygge der folk faktisk vil bo. Det er neppe grendestrukturen som forklarer CO2 økningen i vår kommune, som jo er vertskap for flere av landets tyngste veiårer for en stadig økende tungtransport.

Stange sitt viktigste bidrag i klimakampen er neppe å få befolkningen til å sykle inntil to kilometer, men å utvikle omlasting fra vei til jernbane og transporteffektiv produksjon med basis i bioressursene våre. Vi har råvare fra landets mest produktive landbruksarealer, vi har industriarealer midt i knutepunktet for landets største transportårer og vi har nærhet til markedene. Alt ligger godt til rette. Vår utfordring er å bli attraktive for kompetansen som må til for å lykkes. I praksis er dette unge mennesker som er under utdanning i dag og som skal starte sitt voksne liv på et sted som gir livet innhold også utenfor jobb.

Kommunens styrke er mangfoldet. Vi har alt fra små tettsteder til grender og spredt bosetting. Vi har et tilbud til de som vil bo tett på naturen, med fiskevann, jakt- og turmuligheter, skiløyper og langstrakte multemyrer. Vi har tettsteder kloss på en jernbane som tar oss til Oslo like raskt som en trikk fra den ene siden av hovedstaden til den andre. Vår sentrale plassering i geografien, kombinert med allsidig botilbud er et fortrinn. Den fordelen må dyrkes istedenfor å hindres, slik kommuneplanen nå er rigget for å gjøre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat