23. okt
ØST: Fra Sandvika skjærer sporene i Korridor øst over en sentral del av RAMSAR-området og går under Stangebrua og inn over Vikingskipets parkeringsplass. Der utvider dobbeltsporet seg til 7 spor med opptil ca. 80 meters bredde forbi skipet, til det ved Vangsvegen går over til to spor igjen.

Illustrasjon: Jernbaneverket
 
Stasjon ved Vikingskipet?
Sammen med Skibladner, Domkirkeruinene og Kirsten Flagstads hus representerer Vikingskipet fire hovedtemaer som er med og former Hamars identitet: beliggenheten, historien, kulturen og idretten.

Publisert: 08.sep.2016 04:00
Oppdatert: 08.sep.2016 08:22

Derfor må vi ta vare på Vikingskipet og området rundt. Vi skal også huske på at Vikingskipet er et nasjonalt ikonbygg for norsk skøytesport. Ved siden av hoppanleggene på Lillehammer og Holmenkollen er det kanskje det norske idrettsbygget som er mest kjent i utlandet, i alle fall i land som driver med vintersport!

LES OGSÅ: Jernbaneverket svarer på fem spørsmål

Hvordan vil stasjonen se ut? Traseen og perrongene svever flere meter over bakkenivå forbi skipet. Trafikkstasjonen ligger under sporene. Parkeringsforholdene blir utfordrende da parkeringsområdene som finnes i dag, blir borte.

Stasjonsområdet vil bli like langt som fire vikingskip lagt etter hverandre. Perronglengden ved Vikingskipet vil ha sju spor og en lengde på ca. 350 meter i en bredde på 70-80 meter. Avstanden til Vikingskipet vil bli ca. 50 meter.

LES OGSÅ: Kan får 1000 nye boliger ved sjøfronten

Stasjonen blir liggende ca. 50 meter fra Vikingskipet. Høyden på de åpne perrongene er fem meter over bakken. Taket er ca. 3,5 meter over perrongene, og kjøreledningene rager over 5,2 meter opp. Mastene vil ligge med 60 meters mellomrom langs hele sporet og ha en høyde på ca. 9,6 meter og vil forstyrre sikten mot Vikingskipet.

Banen vil i stasjonsområdet ligge mange meter over bakkenivå uten støyvern. Dette vil gi atskillig støy til bomiljøene i de østre bydelene, og vil også være uheldig for arrangementene i Vikingskipet, noe som i tilfelle kan føre til færre store begivenheter der.

En så stor stasjon vil virke overveldende i forhold til Vikingskipet noe som ikke kommer tydelig fram på bildet. Det vil være skremmende med en trasé som er 70-80 meter brei i stasjonsområdet slik illustrasjonen viser. Det kan radikalt forandre tilgangen til og bruksverdien av Vikingskipet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke