23. okt
 
Statlig eierskap og rolledeling
Replikk til HAs leder mandag

Publisert: 25.mai.2016 04:10
Oppdatert: 25.mai.2016 10:09

Hamar Arbeiderblad synes det er vanskelig å forstå at Stortingets kontrollkomités omfattende granskninger – der representantene tar på seg både styrets, generalforsamlingens og påtalemaktens rolle – kan undergrave skillet mellom butikk og politikk i selskaper der staten er eier.

Les også HAs leder: Korrupsjon og statlig eierskap

Når politikere går langt i å mene hvordan selskaper med statlig eierskap skal styres, oppstår det risiko for at medaksjonærer og investorer – særlig utenlandske – blir usikre på om selskapene styres forretningsmessig, eller om det tas politiske hensyn.

Slik risiko gjør det mindre attraktivt å investere i selskapene og det svekker selskapenes tilgang på kapital. Når det er snakk om store og viktige selskaper, er det risiko for at attraktiviteten synker for hele den norske børsen. Med allerede lave investeringer i fastlands-Norge er det ikke det vi trenger nå.

Etterforskning av mulige straffbare forhold er en oppgave for politiet. For øvrig er det ikke begått korrupsjon i Telenor, men et datterselskap de ikke kontrollerer.

Kontrollkomité og politikere kan sikkert avdekke politiske forhold de er misfornøyde med, men når det gjelder selve eierstyringen av selskapene oppfatter vi at det er full politisk enighet om de 10 prinsippene om eierskap som ble lansert i 2002. La oss holde fast ved dem.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke