17. jan
BOLIGFELT: Det aktuelle området der tidligere Ankerskogen videregående skole lå. Dette er før rivingen av skolen. Foto: Trond Lillebo
 
Stedsutvikling med ansvar og forpliktelser
Innlandet er i stadig vekst og Hamar opplever en tilflytting som er vel forunt.

Publisert: 16.mai.2018 16:17
Oppdatert: 16.mai.2018 16:21

Med ekte særpreg, bredt tilbud til folk i alle aldre og et fremtidsrettet næringsliv er kommunen et attraktivt og naturlig førstevalg for mange.

Det er derfor bekymringsverdig og trist å se at kommunen legger planer om å ødelegge attraktive småhusområder, slik som tomten til gamle Ankerskogen videregående skole. Settes de fremlagte ambisjonsplanene ut i live, medfører det en boligtetthet på linje med byer som Manhatten og London. Rundt området i dag ser vi eneboliger, pene opparbeidede hager, skole, barnehager og byens mest forlokkende friområde, Ankerskogen. En slik fortetting vil forspille Hamars særpreg.

Som advokat er jeg forpliktet til alltid å tenke føre-var-prinsippet og forebyggende, forsvarlig arbeid. Dette gjelder på alle områder, ikke bare miljø og bærekraftig utvikling. Helse, beredskap, opplæring, økonomi, integrering, kultur, infrastruktur, samfunnsutvikling – alt.

Tilsvarende forpliktelse påligger kommuneadministrasjonen og politikerne når de skal forvalte og bestemme hvordan Hamar skal være nå og i fremtiden. Det er en stor oppgave og et betydelig ansvar å ta hensyn til så mange og forskjellige forhold.

Forutsetningen for å lykkes er å gjøre det grundige arbeidet som til enhver tid er nødvendig. Det er rådmannen og hans stab, som skal utrede relevante forhold og sørge for at politikerne får et så bredt beslutningsgrunnlag som mulig. Og det er politikerne som til syvende og sist er ansvarlige for hva som blir vedtatt og satt i produksjon. Bruk av eksterne aktører i prosess- og planarbeid reduserer ikke ansvaret.

«Mitt ansvar er å ta ansvar for det jeg har ansvar for» uttalte tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg for noen år siden, da han sto i en utfordrende politisk sak. Enklere og mer presist kan det neppe sies.

Når planarbeidet for Ankerskogen og så vel andre områder i Hamar skal utvikles i tiden fremover, må kommunens innbyggere kunne forvente at det skjer med den grundighet og etterrettelighet som kreves. Lokale, regionale og nasjonale retningslinjer og regler må følges. Berørte skal tas med til råds, og prosessene må være transparente. Ingen beslutninger må forhastes. Gale beslutninger og «følgefeil» i omfattende utviklingsprosesser vil i verste fall være dyrekjøpte og medføre erstatningsansvar for kommunen.

Boliger skal bygges og det må tenkes annerledes for hvordan arealer skal utnyttes. Den vesle tomta ved Ankerskogen er imidlertid ikke egnet for 300-400 boenheter. Det vil stride mot ethvert føre-var-prinsipp og rasere det særegne ved Hamar by. Hvorfor ikke bevare og bygge på Hamars attraktive kvaliteter?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke