buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Svaret er muskler
Signert. Erik Kristiansen skriver om etableringen av toppidretts- gymnas: Et utfyllende tilbud. De tilbyr noe fylket ikke kan matche.

0
Publisert: 23.apr.2015 04:00
Oppdatert: 23.apr.2015 06:41

Fylkeskommunen må vise toppidrettsmuskler. Det sa avdelingsleder Tor Hansen ved Sandefjord videregående skole året før Wang Toppidrettsgymnas etablerte seg i Tønsberg i 2011. Han føyde til «jeg er ikke skjelven, jeg setter pris på konkurranse fra andre toppidrettslinjer i Vestfold». I tillegg må jeg nevne en siste uttalelse fra denne karen, en sjelden blomst i Forvaltningen: «Vi tenker absolutt på konkurransen. Men det er en appetittvekker. Til syvende og sist er det elevene som vil tjene på konkurransen». Av med hatten, her er det én som har fulgt med i timen!

Aasa Gjestvang, fylkesråd fra Senterpartiet, har krystallklart vært sterkt imot en etablering av Wang Toppidrettsgymnas(WT) i Hamar fra dag én. Og nå, da det viser seg at skolen i tillegg har tenkt å ta inn elever, og fått ca 65 søkere fra Hedmark, blir hun skikkelig skremt. Nesten som i Trond Kirkevaags sketsjer «Skræmmer’n».

Hvorfor blir hun skremt? I følge hennes uttalelser i Østlendingen, rett før fylkestinget fattet vedtak i september 2014 om å tillate etablering av WT i Hamar, så oppgir hun «at den viktigste årsaken til det er utfordringen vi står overfor i våre egne videregående skoler med synkende elevtall fram mot 2020». Hun sier ved samme anledning at «hvis vi mister 210 elever, taper vi rundt 14 millioner i statlige overføringer».

Hun er altså redd for, som hun også sier, at «vi rett og slett vil få store problemer med å opprettholde dagens skolestruktur». Hun gjentok omtrent det samme i HA for noen dager siden, i forbindelse med at antall søkere til WT ble offentliggjort.

Hvor vi finner toppidrettselevenes interesser i denne argumentasjonen, har jeg vanskelig for å skjønne. Det jeg heller ikke fatter er det ultradefensive ståstedet til fylkesråden. Fylket har en uttalt målsetning om å øke folketallet i Hedmark til 220.000 innbyggere innen 2020, hvilket normalt skulle innebære flere skoler og elever, ikke færre. Og hun ser fullstendig bort fra at WT er noe ganske annet enn det offentlige tilbudet. WT vil gi elevene et tilrettelagt skoletilbud som gjør det mulig å være idrettsutøvere på høyt nivå. WT er altså et utfyllende tilbud, de tilbyr noe fylket ikke kan matche.

Alt dette har en samlet idrett forstått, ikke bare i og rundt Hamar, men i en nasjonal sammenheng. Når verden ser slik ut, kan ikke en fylkesråd fortsette å agere som om bedriften hun leder er en vernet virksomhet. Vi er i en konkurransesituasjon, elever kan velge seg en utdanning som harmonerer med ambisjonene om en toppidrettskarriere. Og kan de ikke få det tilbudet i Hamar, så vet vi av erfaring at mulighetene finnes i Lillehammer, Kongsvinger, Oslo og Tønsberg. Blant flere.

Vi kan tillate oss å lure på om fylkesrådens strategi er å holde på våre egne elever i Hedmark primært for at størrelsen på statlige tilskudd ikke skal stupe, og at dagens skoletilbud er underordnet elevenes behov for, og ønske om, et best mulig grunnlag for veien de ønsker å gå her i livet. At fremtidens hedmarkselever vil hensynta og underordne seg dette faktum, tviler jeg i så fall sterkt på. Det er en tung bør å lesse på utdanningsvillige ungdommer.

Jeg sitter ikke på fasit, derfor må det nødvendigvis bli litt gjetning å uttale seg om realiteter og konsekvenser. Det vi vet er at i Vestfold var søkermassen høyere enn noen gang etter etableringen av WT, også til de offentlige skolene. Fylkesråden mener det vil bli motsatt hos oss, fordi elevtallet vil synke. La oss si at hun har rett, men hva så? I Hedmark finnes det fjorten videregående skoler med flere tusen elever. WT vil om tre år (ferdig utbygd, forhåpentlig i nybygg ved ishallene og håndballhallen) ha 180 elever. Mange kommer fortsatt til å søke utdanning i det offentlige skoleverk. Blir utdanningsløpet forsterket, tipper jeg at det blir flere søkere, ikke færre. Søkere til WT vil jeg betrakte som toppen av isfjellet, de som søker en råere idrettskarriere enn det som fylket per dato kan tilby.

Vi har allerede sett at ca tjue søkere av 85 totalt ikke kommer fra vårt fylke, en tendens jeg tipper kan øke. I så fall vil dette være et lite bidrag til å nå fylkets ambisiøse målsetning om 220.000 innbyggere innen 2020. For å være litt stygg kan vi si at fylkesrådens vernede tanker om fremtidens toppidrettsutdanning i verste fall kan medføre fraflytting. Ikke lett å bevise her og nå, men på linje med andre spekulasjoner.

Jeg registrerer at det finnes ulike synspunkter på hvor bastant man skal være vedrørende etableringen av WT og mulige konsekvenser. Rektor Stig Johannessen, Hamar Katedralskole, har opplagt valgt en annen tilnærmingsform enn sin sjef Aasa Gjestvang. Han uttaler til HA i den samme artikkelen, kort og fyndig på tre linjer, at «det er for tidlig å snakke om konsekvenser av nyskolen». Det er ikke sikkert han mente det slik jeg oppfatter det, men er han i så fall ikke innkalt til en oppstramming, så er mulighetene for det til stede. For hva var det sjefen sa, rett før rektorens korte erklæring? Jo, hun sa litt forenklet: Vi blir nødt til å redusere tilbudene, vi vil merke WTs etablering fort, vi vil tape 6,5 millioner.

Den nye tiden er her, det er tid for å vise toppidrettsmuskler, ikke hakk i plata.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat