23. okt
 
Sykehusplanlegging i et fremtidsperspektiv
I sykehusdebatten er det flere som etterspør langtidstenkning. Styret har nevnt tiden frem til ca 2040 – andre krever et tidsperspektiv på 50–100 år.

Publisert: 30.mar.2017 17:12
Oppdatert: 31.mar.2017 06:54

Jeg sier som skolemesteren sa til klokkeren:

«Kjære venn -

må nu jeg rippe opp igjen

at fremtiden kan umulig komme,

ti når den kommer, er den omme».

Vi må gjerne ha vyer og visjoner for de nærmeste decennier, men å legge konkrete planer for mer enn 20 år frem i tid, fremstår i de fleste sammenhenger som rene «crackpot schemes».

Det vil være fornuftig å vedlikeholde og renovere bygningsmasse i tide før forfallet setter enn. Og vi må investere i kunnskap og teknologi jevnlig (ved behov), javel.

IT-investeringer vil være svært viktige for blant annet å understøtte diagnostisering og for å få frem mellom sykehus røntkenbilder med tilstrekkelig oppløsning. Men innenfor offentlig forvaltning, nettopp på IT-området, har vi sett noen skrekkens eksempler på dårlige planer, dårlig fremdrift og sløseri. Det må vel kunne sies å være dårlig butikk å bruke > 20 år på utredninger, når vi vet at «IT-duppeditter» ofte har en levetid på < 5 år.

Da vil det vel være smartere å velge utstyr som er tilstrekkelig testet og funnet pålitelig og anvendelig til formålet, altså hyllevare. Oppgraderinger må selvsagt gjøres som en fast rutine, og det må avsettes tilstrekkelige midler til formålet. I stedet for en slik strategi satser man på luftslott hva gjelder bygninger – og plasserer et «hovedsykehus» på et område som best egner seg til badeplass, in casu området rundt Mjøsbrua nord i Moelv. At sykehusansatte blir sendt ut i store pendlerkonvoier blir ikke problematisert.

Beregninger viser at nærmere 5.000 mennesker må pendle 45-60 km hver dag til og fra arbeid. Litt grovt beregnet skulle dette vel innebære i overkant av 50 millioner ekstra kjørte km pr år. Hertil kommer ca 50 prosent økning årlig i pasient- og pårørendereiser. Hvor har man «forlagt» klimaregnskapet og bakgrunnstallene?

«Fjernkirurgi» kan man saktens drømme om, men hvordan har man tenkt å håndtere sambandsbrudd eller en «trojansk hest» som plutselig løper løpsk under en operasjon. Selv vil jeg frabe meg et slikt helsetilbud i mange år ennå.

Når det gjelder økonomi, kanskje særlig kapitalkostnader, har utrederne tydeligvis regnet med «romerske tall».

Jeg ser slående likheter mellom den foreliggende sykehusutredning og eventyret «Mester skredder (fra «Mitt skattkammer»).

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke