21. jun
Syk?: Mestringshåp er viktig.
 
Sykmelding kan ha bivirkninger
Helse: Per Fugelli snakket om verdien av å ta vare på flokken. Har det betydning også i inkludering av sykmeldte?

Publisert: 12.okt.2017 13:10
Oppdatert: 12.okt.2017 13:41

I enkelte tilfelle kan det å være på jobb føre til at det tar lengre tid å bli frisk. Og i noen situasjoner kan man smitte andre ved å være på jobb. Da vil sykmelding være aktuelt.

Men i de aller fleste andre situasjoner vil det å være i jobb fremme helsen.

Å bli sett og verdsatt i et kollegium og å føle seg nyttig, er verdier vi umiddelbart gjenkjenner ved det å være i jobb. Forutsetningen er at arbeidsmiljøet ikke er dårlig.

En viss grad av medbestemmelse er også en viktig faktor for trivsel. Om et arbeidsmiljø gir uhelse, vil det noen ganger rett og slett være aktuelt å skifte jobb for å oppnå en bedre situasjon.

Men; stort sett er det slik at arbeidsdeltakelse gir bedre helse.

Hvordan kan det ha seg at en sykmelding som starter som et godt og nødvendig tiltak på ett tidspunkt, går over til å gi uhelse når tiltaket blir forlenget over tid?

Har vi ikke alle kjent på noen av de psykologiske faktorene som gjør seg gjeldende når vi er borte fra jobben en stund? Hva har skjedd mens jeg har vært borte?

Duger jeg fortsatt til jobben min? Snakker de andre negativt om meg når jeg er fraværende? Er jeg fortsatt verdsatt som arbeidstaker og medmenneske?

Nyere forskning har vist at det ikke er omfanget av plager som vanligvis har mest å si for om en person kommer tilbake til jobb igjen etter noen tids sykmelding.

Det er graden av mestringshåp hos den sykmeldte som sier mest om sjansen for å komme tilbake i jobb.

Det er mange aktører som gjennom sine kontaktpunkter med den sykmeldte kan bidra til å bygge mestringshåp.

• Nærmeste leder har et ansvar for å ta modige initiativ til samtaler med den sykmeldte om hva som skal til av tilrettelegging for at medarbeideren skal komme tilbake til jobb.

• Legen skal sammen med pasienten nøye vurdere om hel sykmelding er nødvendig eller om gradert eller hel friskmelding kan finne sted, eventuelt parallelt med utrednings- og behandlingstiltak.

• Nav har en rolle i å lete etter muligheter for arbeidsdeltakelse på tross av plager, og vurdere om noen av deres tiltak vil hjelpe den sykmeldte tilbake til jobb.

Men også vi andre; kolleger, familie, venner og bekjente av den sykmeldte, har et ansvar for å heie på en som er blitt stående utenfor arbeidslivet, slik at han eller hun kan komme raskere tilbake i jobb.

Hører vi ikke ofte at det blir sagt: Ta hensyn til deg selv, bli helt frisk før du begynner på jobb?

Ut fra kunnskapen om arbeidsdeltakelse som helsefremmende faktor og mestringshåp som viktig faktor for retur til arbeid, er det kanskje vel så ivaretakende å minne en kollega om at arbeidsplassen ikke er den samme uten ham eller henne.

Og at vi kollegene har tro på personens mulighet til fortsatt å bidra til verdiskapning og miljø på arbeidsplassen.

Eller, som Fugelli kanskje ville ha sagt det: Flokken trenger den sykmeldte!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.