buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Synd at det ikke var for ti år siden

Publisert: 24.apr.2017 22:46
Oppdatert: 24.apr.2017 23:55

Hamar vil ha hovedsykehuset, sto det i HA 20. april. Synd at ikke politikerne i Hamar fant på dette for 10 år siden, da kunne man kanskje fått det til.

Tenk hvis Hamar og Ringsaker hadde greid å samarbeide, litt lokalt og litt regionalt, kunne Sykehuset ligget i Nydal, like ved nye E6, og med gangavstand til den felles jernbanestasjonen for Hamar og Brumunddal. Det toget er nok gått, så nå gjelder det å tenke nytt.

Er det sikkert at det er riktig å bygge store hovedsykehus i dag? Politikere, fra alle partier, har i mange år snakket om e-helse, men den utviklingen har gått sørgelig sakte, sykehusene kan knapt utveksle pasientjournal data, og det er ikke lenge siden helseministeren sa at vi vil være avhengig av telefax i lang tid ennå.

E-helse er noe langt mer enn utveksling av journaldata. De fleste går rundt med en mobiltelefon, pakket inn i en mer eller mindre kraftig datamaskin. Den kan brukes til mye mer enn å telle antall skritt, og å beregne forbrukte kalorier på dagens trimtur.

Mange, kanskje de fleste medisinske disipliner baserer diagnostikken på fysiologiske målinger, blodtrykk, hjerte, diabetes og mange flere områder. Her er det ikke nok med medisinsk kompetanse, men her kreves det betydelig teknisk kompetanse.

Utstrakt bruk av målinger utenfor sykehus, vil virke kostnadsbesparende, sykehusene vil kunne arbeide raskere, og flere vil kunne behandles på kortere tid. Dette kan bety at behandlingsregimene, og grensene mellom sykehus og fastlege kan endres. Kanskje det ikke er behov for store hovedsykehus, men små effektive e-sykehus.

Dette vil kreve betydelig ny kompetanse, og hva er vel mer naturlig enn at det nye fylket, «HedOp», hvor avstandene er store og befolkningsgrunnlaget lite, setter seg i førersete for å vurdere nye behandlings- og utredningsrutiner i helsevesenet.

Det nye e-sykehuset i Hamar må støtte seg på kompetanse fra IKT-miljøet på Gjøvik. Dette vil uten tvil være viktig innovasjon for Innlandet, og kanskje dette kan bety bedre medisin for alle i et langstrakt land med meget spredt bosetting.

Hamar

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat