23. okt
FOTO: NTB scanpix
 
Tanker om påsken

Publisert: 12.apr.2017 11:04
Oppdatert: 12.apr.2017 14:29

I denne tiden som vi kaller påsken og som evangelistene skriver så detaljert om, er det ikke rart at man undrer seg og tenker «hva betyr det for oss» eller heller «hva betyr det for meg?»

I 2017 lever vi i en «opplyst» tid -en tid da vitenskapen og de skriftlærde forteller oss at vi kan godt klare oss uten alt dette. Vi kan reise på påskeferie i fjellet eller til syden og sole oss. Ingen behøver å ta dette så tungt eller så bokstavelig. Fortellingen om påsken og korsfestelsen er fra en mer primitiv tid og må tolkes «moderne».

Men hva med oss som «tror»? Hva med oss som leser at Jesus bevisst og frivillig gikk til fots til Jerusalem helt klar over at det nå var slutt, at hans kall var utført og at menneskene nå måtte leve videre og klare seg selv? Hva med oss som tror slikt?

Vi tror, eller heller «jeg tror», at av en grunn som bare Skaperen kjenner til, måtte han selv lide døden for våre synder og dermed gi sitt liv for at vi mennesker skulle leve videre med mulighet for et liv etter døden.

Hvem kan tro slikt? Ikke vitenskapen og slett ikke de skriftlærde, men bare vi enfoldige, bare vi som tror Lukas når han skriver i innledningen til sitt evangelium at alt det han forteller er «slik vi har fått det overlevert av dem som helt fra først var øyevitner». Jeg tror at Lukas skriver sant. Øyevitner har fortalt ham alt dette om påsken.

Jeg selv opplevde krigen 1939-45. Jeg kan fortelle mye fra den tiden. Hvorfor skulle jeg lyve? Det var bare slik. Derfor tror jeg at det Lukas og de andre evangelistene forteller om påsken bare var slik, selv om vi i dag, i en mer «opplyst» tid, mener at vi kan ta det med en klype salt og at vi godt kan dra på påskeferie og at vi klarer oss godt uten alt dette underlige som er skrevet for så lenge siden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke