buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
Tigging: Dette er også mennesker med store utfordringer. Foto: Anette Karlsen, NTB Scanpix
 
Tigging angår oss alle
«Tigging angår oss alle,» sier Helle Jordbræk fra Løten Frp, og konkluderer med at denne aktiviteten må forbys.

0
Publisert: 19.des.2015 04:00
Oppdatert: 19.des.2015 07:10

Da Jordbræk er folkevalg og sitter med et viktig samfunnsansvar, regner jeg med at hun har satt seg inn i saken. Mange som tigger er romfolk, de fleste fra Romania. Juni 2015 publiserte FAFO sin forskningsrapport «When poverty meets affluence» som tar for seg rumenske gatearbeidere i Oslo, Stockholm og København.

Fra rapportens oppsummering: «De er definitivt fattige. De er ikke organisert av menneskehandlere. Pengene de tjener er tiltrengte og brukes på nødvendigheter. Kriminell aktivitet er ikke nært forbundet med tigging. Den viljen migrantene har til å utstå de harde levekårene på gata er klart motivert av de økonomiske mulighetene, kombinert med de stadig færre økonomiske mulighetene hjemme i Romania. For velfødde skandinaver kan det virke rart, men gatearbeidet er en inntektskilde som kan bety forskjellen mellom mat og ikke mat, helsetjenester og ikke helsetjenester, skole og ikke skole for mange rumenske husstander.»

Rapporten peker også på at et tiggerforbud kan virke mot sin hensikt. «En troverdig hypotese er derfor at det danske tiggerforbudet har bidratt til å øke og ikke senke kriminaliteten», sier den. Alt dette kan du lese mer om i utgave nr.26 av magasinet Folk er Folk, som presenterer rapportens hovedlinjer. I stedet for å føle ubehag på veg inn til butikken anbefaler jeg å stoppe opp og kjøpe magasinet. Kanskje ta en prat, noen kan brukbart engelsk. Jeg kan skaffe tolk.

Jordbræk hevder at tigging er en stor utfordring for kommunen. Glem ikke at mangle penger til ved for vinteren, varme klær til barna og næringsrik mat også er en utfordring. En større utfordring, skulle jeg tro. Det er bra å ha som mål å hjelpe folk der de bor, så de slipper å reise ut for å tigge, samle flasker, selge magasiner eller skaffe annet arbeid. Romfolk er Europas mest diskriminerte minoritet, og Romania et av Europas mest korrupte land. Milliardbeløp fra EU øremerket rombefolkningen har ikke ført fram. Unge romfolk med utdanning driver prosjekt for å bedre levestandarden på landsbygda, og få barna på skole. Hjelpeorganisasjoner er engasjert i landet.

Men hva gjør vi i mellomtiden, inntil de store problemene i Romania er løst? Hvis de blir løst? «Vi må være litt egoistiske og sette oss selv først», sier Helle Jordbræk. Nei, vi må ikke det, Helle. Ikke nå i den søte førjulstid, og ikke ellers heller. Vi må lære å forstå at det også handler om andre enn oss selv. Det er slik vi bevarer selvrespekten. Med ønske om en god jul, og en oppfordring til å legge en slant i tiggerkoppen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat