23. okt
 
Til Lillehammer eller Mo i Rana?

Publisert: 28.nov.2018 15:08
Oppdatert: 28.nov.2018 15:14

Statsarkivet i Hamar er uten tvil «Innlandets Skattekiste og hukommelse», og den har alltid vært lokalisert i Hamar. Nå er det noen byråkrater i Oslo som vurderer å flytte deler av arkivet til Lillehammer, og resten til Mo i Rana.

Det er noe av det dummeste jeg har hørt. Byråkratene som styrer Arkivverket kan tydeligvis ikke vite hva et Statsarkiv arbeider med, og de forstår ikke at de ulike avdelinger av et Statsarkiv hører sammen, og jobber tett sammen.

Å dele opp et Statsarkiv blir det samme som at vi i Hamar kan få kjøpt brød i Hamar, men skal vi ha melk så må vi dra til Elverum. Jeg har vært bruker av Statsarkivet i mange år, og jeg er meget skeptisk til Arkivverkets «drøm» om at vi brukerne kan sitte foran vår PC og bestille dokumenter online, og få de tilsendt som en datafil, mot betaling selvfølgelig.

Dette vil garantert ikke fungere, og jeg skal gi et eksempel:

For noen uker siden bestilte jeg via min PC på Arkivportalen en del dokumenter i papirformat som jeg skulle få på lesesalen i Statsarkivet i Oslo.

Jeg kjørte fra Hamar og ankom Statsarkivet i Oslo på formiddagen fikk jeg utdelt materialet, men tre av fem bestillinger var feil. Det vil si at bare i to av fem konkrete bestillinger så fikk jeg riktig materiale, og ingen på Riksarkivet kunne hjelpe meg den dagen.

Dette er menneskelige feil i registreringen, og det må vi akseptere, men hva hadde skjedd om jeg hadde bestilt det jeg ville ha digitalt? Hadde jeg måttet betale for noe jeg ikke hadde bestilt, eller måtte Statsarkivet i Oslo brukt mye tid og ressurser for å finne det før jeg fikk det tilsendt?

Jeg grøsser ved tanken på å måtte bestille og betale for materialet digitalt.

Et statsarkiv er ikke bare gamle verdifulle dokumenter. Det som er viktigst er menneskene som arbeider der og som kan sitt fag. I Statsarkivet i Hamar er det fullt av slike mennesker, og det er de vi har bruk for i framtiden. Ikke en intetsigende, til tider uregjerlig PC.

Hamar må beholde Statsarkivet, og vi må alle verne om og fortelle byråkratene at dette er innlandets eiendom, og vi flytter ikke på vår eiendom.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke