6. des
 
Togdebatt på villspor
Jeg ser jeg har blitt en trussel mot dobbeltsporet til Lillehammer. I det minste på lederplass i GD.

Publisert: 27.jan.2017 13.31
Oppdatert: 27.jan.2017 14.14

Også lokale forståsegpåere mener jeg er passiv i målsettingene når det gjelder å få dobbeltsporet videreført nord for Hamar.

Dessverre er det ikke ordføreren på Hamar som bestemmer hvor og når det skal bygges tog i Norge, eller hvor mye penger som skal settes av til dette formålet. Hadde det vært tilfelle, kunne både lillehamringene og naboene sørafor sittet rolig i godstolen. Ingen har mer interesse av at dobbeltsporet går gjennom Hamar og videre nordover enn nettopp Hamar kommune. Vi må sette viktige byutviklingsgrep på vent inntil trasè er avklart og bygging vedtatt.

Når jeg sier at det pr. nå ikke ser ut til å være tilstrekkelig med midler til å få jernbanen gjennom Hamar og videre nordover er det en oppfatning jeg har etter å ha snakket med mange nasjonale beslutningstakere både administrativt og politisk. Desto enklere er det da å skjønne hva vi nå må gjøre: Jobbe knallhardt for å få bygget dobbeltspor nordover fra Åkersvika ved Hamar, som er yttergrensen på det som kalles «Indre Inter City». Dessverre er ikke dette politiske trykket tilstede fra vår region. Uansett hvem man snakker med er tilbakemeldingen: Det er ingen vi hører mindre fra enn politikerne i Innlandet. Bortsett fra de fra Hamar.

Som kjent er Riksantikvaren, Fylkesmannen og Jernbaneverket uenig om hvilken trasè som skal velges gjennom Hamar. Det betyr at avgjørelsen havner i regjeringen. Der er det Hamars ambisjon at oppholdet skal vare så kort som mulig. Vi ønsker en rask avklaring. Hamar kommunestyre har valgt trasè Øst forbi Vikingskipet fordi den er rimeligst, gir enklest anleggsgjennomføring og fjerner barrieren gjennom bysentrum og Mjøsa. Østlig linje er også en garanti for dobbeltsporet videre nordover mot Lillehammer.

Det vil aldri bli noen stopp for dobbeltsporet ved Vikingskipet. Det kan imidlertid stoppe på nåværende Hamar stasjon. Akkurat dèt poenget ser det ikke ut til at så mange har fått med seg. Heller ikke GDs redaktør.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke