23. okt
 
Ufullstendig forståelse av verdens miljøproblemer

Publisert: 02.aug.2017 09:51
Oppdatert: 02.aug.2017 09:52

I et leserinnlegg i HA 1. august, viser Alf Rønning nok en gang at han har en ufullstendig forståelse av verdens miljøproblemer. Han har imidlertid rett i enkelte ting:

Det er riktig av klimaet alltid har variert. Man vet jo også hvorfor. Det er de såkalte Milankovic-syklusene som er årsaken.

Dette er variasjoner i Jordas stilling i forhold til sola. Det er en hel rekke endringer i Jordens bevegelse rundt Sola som samspiller og skaper endinger i solinnstrålingen på kloden.

Problemet med å trekke fram dette argumentet, er at akkurat nå går utviklingen i stikk motsatt retning av det naturlige.

Vi burde vært på vei mot en ny istid, men det er det motsatte som skjer, noe som skyldes menneskeskapte utslipp av karbondioksid og andre drivhusgasser.

Det er for øvrig disse gassene som er den direkte årsaken til de naturlige variasjonene også.

Grunnen er at variasjonen i solstrålingen påvirker mengden av oppløst karbondioksid i havet.

Når havet varmes opp, slippes mye av denne gassen ut i atmosfæren, og vi får varmere klima – og motsatt. Det blir kaldere når havet avkjøles og absorberer mere gass.

Man kan godt si at de naturlige variasjonene skyldes feedback, eller tilbakevirkningseffekter, på Solas innstråling.

Det finnes en hel rekke andre slike tilbakevirkninger, og mange av dem er i ferd med å øke akkurat nå. Sterkest på kort sikt, er utslipp fra permafrosten.

Rønning har også rett i at klimaproblemet slett ikke er det eneste miljøproblemet, men han nevner ikke det aller mest grunnleggende, nemlig overforbruk av naturressurser.

Alle andre miljøproblemer, klimaproblemet inkludert, er en konsekvens av vårt forbruk og den tilknyttede kommersialisme.

Her ligger nok også forklaringen på hvorfor det er så enkelt å avvise hele miljøproblematikken. Ekte løsninger vil nemlig kreve en omlegging av vår livsstil i en retning som folk ser nattsvart på – foreløpig.

Til slutt: hvorfor mener mange at klimarealistene ikke bør slippe så mye til i media, som de faktisk gjør? Det skyldes ikke motvilje mot fri meningsutveksling, men at det er forskjell på sannhet/løgn og på uenighet om temaer som det ikke finnes noen fasit på.

Klimarealistene driver med falsk informasjon – ikke med meningsytringer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke