26. apr
 
Uhørt kort høringsfrist

Publisert: 10.jan.2018 15:41
Oppdatert: 10.jan.2018 15:46

Hamar kommuneplan ble lagt frem 16/11 med høringsfrist 12/1. Høringsperioden er kortest mulig, og midt i advents-, jul- og nyttårsfeiring. Dette kan ikke gi en god og åpen høringsprosess slik Hamar har tradisjon for. Det er vanskelig å se gode grunner for at høringsfristen er så kort. Den bør forlenges, helst til etter påske.

Jeg påpekte i HA 23/10 at det ikke er samsvar mellom planens samfunnsdel og arealdel. Den første gir de politiske føringene for de bindene vedtakene i den siste. Bioøkonomi, grønt skifte og jordvern må henge bedre sammen som en helhet om disse satsingsforslagene skal tas på alvor. Hamars innbyggere trenger bedre tid og anledning til bred dialog for å finne rette balansen mellom de mange sprikende hensyn som er dårlig koordinert i planen nå.

Hamar er valgt til hovedstad for hele Innlandet. Det gir nye forutsetninger og økt betydning for planarbeidet i Hedmarken-regionen og Hamar spesielt. Ordførerne og politikerne i regionen bør gjenoppta den samordnende miljø, areal og transport-planleggingen med dette nye utgangspunktet.

Det foreligger opsjonsavtale med privat utbygger for et høyhus på Tjuvholmen. Det er både juridiske, økonomiske, arkitektoniske og politiske sider av vedtaket som er sterkt omstridt og vekker frustrasjon. Prosjektet bryter klart med befolkningens engasjement for bevaring av strandsonen som felles areal for folk flest. Jernbanedebatten dreier seg nettopp om å beholde utsikten og tilgangen til Mjøsa. I en artikkel av jurist Audun Engh heter det: «Overalt i landet ser vi at innbyggerne protesterer mot det de opplever som ødeleggelse av lokale kvaliteter, påtvunget dem av en allianse mellom eiendomsutviklere og lokalpolitikere….»

Skal et av de fineste områdene i Hamars strandsone på den unike Tjuvholmen privatiseres til høybygg og hotell bør det i tilfelle skje ut fra befolkningens uttrykte ønsker med basis i en helhetlig plan for hele strandsonen sett i sammenheng med de alternative jernbaneløsningene og byens øvrige utviklingsmål og behov.

Kommunen bør som før sørge for en reell høringsprosess som kan være bindeledd mellom politikerne og folket, der flinke fagfolk går i dialog med vanlige folk som snakker om sine ønsker og drømmer for byens framtid. Det vil tjene respekten for planen og kommunen som en positiv og proaktiv representant for befolkningen. Det bør derfor vedtas en vesentlig forlenget høringsfrist, der folk inviteres til god utdypende informasjon og bred diskusjon og høring om de politiske føringene og reguleringssakene som ligger i kommuneplanen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.