buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
UHOLDBART: Økende bruk av midlertidig opphold medfører at mange barn får livet sitt satt på vent, skriver Olav Neerland. FOTO: ARKIV
 
Uverdige forhold for barn på flukt i Norge
En ny regjering må gjøre noe med en kritisk situasjon.

Publisert: 02.jul.2017 19:06
Oppdatert: 03.jul.2017 07:07

Stortingsvalget nærmer seg og partiene konkurrerer om å love trygghet og deltakelse for alle.

Honnørord som frihet, inkludering og toleranse sitter løst, men bærer med seg en bitter smak. For dette gjelder ikke enslige barn på flukt.

FO Hedmark organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Mange av våre medlemmer jobber i mottak for enslige, mindreårige asylsøkere. De rapporterer om uverdige forhold for disse barna.

Savn etter omsorgspersoner og traumer fra krig og flukt er ille nok. Verst er imidlertid den usikre og uforutsigbare framtiden. Økende bruk av midlertidig opphold medfører at mange barn får livet sitt satt på vent.

En 14-åring kan for eksempel få innvilget midlertidig opphold, lære seg norsk og få norske venner, for så å bli kastet ut av landet på attenårsdagen.

Dette livet fører til dårlig psykisk helse, håpløshet, selvmordsforsøk, traumer og forvinninger fra mottak.

Siden 2013 har 781 barn forsvunnet. Myndighetene bryr seg ikke om hvor de er.

Dette er barn som er alene i Norge, uten familie eller venner. Sammenliknet med norske barn blir de vesentlig dårligere behandlet. FO vil ha politikere som bygger sine politiske handlinger på fakta og humanisme.

Vi har i for lang tid hatt en politikk og retorikk som legitimerer uverdig behandling av barn på flukt. Udokumenterte antakelser om at barna er lykkejegere eller «ankerbarn» sendt av foreldrene for at de senere skal få opphold, får råde.

Dette må en ny regjering gjøre noe med.

Vi snakker om barn. Barn! Barn som trenger trygghet og omsorg. Barn som ikke er forskjellig fra barn eller ungdom som du er foreldre til. Hva om dette hadde vært ditt barn?

Forskjellen er at enslige mindreårige asylsøkere er helt alene i et fremmed land og kultur. Vissheten om at du med stor sannsynlighet må ut av Norge når du fyller 18 år, bidrar til å gjøre en sårbar fase ekstra sårbar. Det kan få fatale konsekvenser.

FO mener at Norge har en moralsk forpliktelse til å gi disse barna varig opphold. Dette kan vi som velgere ta ansvar for, noe vi bør hvis vi vil kalle oss et ansvarlig og humant land.

FO Hedmark oppfordrer alle til å stemme 11. september. Vi oppfordrer også alle til å lese partienes program, og foreta valg med bakgrunn i politikken de vil føre overfor flyktninger - særlig de enslige mindreårige.

Godt valg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat