buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Vårt demokrati - er det levedyktig?

Publisert: 22.mai.2017 21:58
Oppdatert: 22.mai.2017 23:15

Det må ha oppstått i en tid da menneskene hadde full oversikt – dette demokratiske styringssystemet. Folk ble hentet inn, fra by og bygd, med vett og viten på det jevne. Det skjedde så lite fra måned til måned, fra år til år. Slik at disse fra sine ståsteder kunne ta avgjørelser på vegne av mennesker, i små og store samfunn, - i kommunestyrer, på Stortinget.

Med bare vett og forstand holdt dette ganske lenge, - inntil verden i de siste femti årene ble revolusjonert med teknikk. Intelligente ingeniører av forskjellig art fant opp og produserte uavlatelig - nyskapte tekniske varer - som gjorde tjeneste over alt i samfunnet. Også til lek og underholdning i privatlivet. Dataoppfinnelsen skulle vise seg å revolusjonere alt i samfunnet, de siste tiårene.

Hva så med de folk som skulle ta viktige avgjørelser for samfunnet, i saker hvor spesialviten syntes å være helt nødvendig, for å kunne ta rette standpunkter? Går det an for en politiker heretter, bare på deltid å sette seg nok inn i saker som er hundre ganger mer kompliserte, enn for femti år siden? Informasjon florerer, papirutgaver er forlatt, til fordel for tekst på dataskjermer. Vi hører om fortvilte politikere - de evner ikke, rekker ikke – å overkomme saksmengder med vanskelig innhold, slik de kunne ønske.

Så, hva med kvaliteten i beslutningstakernes avgjørelser, på disse nye premisser? Har dataalderen ført til at politikerne sitter med for mangelfull viten, i oppgaven med å lede samfunnet? Må demokratiet melde pass, må «fritidspolitikerne» erstattes med spesialister på heltid, som «kan» alt?

For, å fatte feil beslutninger kan bli dumt, kostbart – ja pengesløseri? Vi har allerede eksempler.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat