buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
FLYKTNINGER: En mann triller ei liten jente over grensen fra Russland til Norge på en sykkel uten luft i dekkene. På norsk siden ble han møtt av norsk politi. Hittil i år har det kommet 1.200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 
Velferd i spill
Alt har sin tid. Ingenting varer evig. Kanskje heller ikke nordiske velferdssamfunn. Kanskje det bare er slik.

Publisert: 11.nov.2015 04:00
Oppdatert: 11.nov.2015 09:21

I tilfelle er det uttrykk for en deterministisk anskuelse, som vil være fremmed for politisk venstreorienterte. For politikk er som kjent å ville. Og viljen velger virkelighet. Men få ville vel den virkeligheten vi ser i dag, med enorme folkevandringer, som ingen skjønte omfanget og konsekvensene av.

Arbeiderpartiet bygde velferdsstaten her i landet. Fundamentalt for velferdsstaten er at den hviler på en underliggende uskreven sosial kontrakt, som igjen kan sammenfattes i Arbeiderpartiets gamle slagord: «Gjør din plikt, krev din rett». Så lenge dette gjaldt for de aller fleste i befolkningen, var velferdsstaten intakt.

Men etter hvert ble systemet pervertert. Stadig flere så seg tjent med ikke å ta det så nøye med å gjøre sin plikt, men bare kreve sin rett. I dag er vi i en situasjon med galopperende offentlige utgifter og relativt synkende skatteinntekter, fordi en stadig mindre andel av befolkningen bidrar i verdiskapingen.

Vi har en galopperende «naturlig» økonomisk arbeidsledighet her i landet på grunn av oljeprisfallet. Oppå denne har vi en like stor politisk, med vitende og vilje importert, arbeidsledighet i form av innvandring av migranter, der flesteparten i overskuelig framtid vil være «gratispassasjerer». Dette vil koste samfunnet titalls, for ikke å si hundrevis, av milliarder kroner.

Det sikre vi kan si om denne utviklingen, er at den vil føre til større sosiale ulikheter og sterkere sosiale spenninger i samfunnet, begge deler i strid med velferdssamfunnets fundamenter. Velferden er i spill.

Sverige er nå åpenbart i økonomisk og politisk knestående på grunn av den enorme innvandringen. Det sosialdemokratiske folkhemmet er i oppløsning. Der er ikke vi – ennå, selv om en del, deriblant Kong Harald med sine uttalelser, synes å ville ha oss dit.

I dag synes det som en evighet siden euforien tok Jonas Gahr Støre og Arbeiderparti-landsmøtet med de 10.000 syriske flyktningene. Jo da, migrantene tok signalene tifold, kan vi vel si, og de fleste er slett ikke fra Syria i dag.

Så skal Jonas Gahr Støre ha for at han omsider våknet fra euforien sin og synes å innta en mer ansvarlig holdning i dag. Men som han pleier å si om regjeringen, kan en i dag si om han; «for lite, for sent». Arbeiderpartiet har aktivt samarbeidet med de trojanske hestene Venstre og Kristelig Folkeparti i asyl- og innvandringspolitikken for å svekke regjeringen mest mulig. I dag ser vi hvor vi har landet.

Som Per Sandberg sier: «Løpet er kjørt. Nå er det bare å betale».

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Knut Herefoss
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat