buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Venner og rådgivere

Publisert: 21.jan.2019 14:56
Oppdatert: 21.jan.2019 15:14

Innledningsvis skal jeg innrømme manglende kompetansegrunnlag for å påstå hvor et sjukehus for Innlandet bør plasseres. Blir jeg sendt til sjukehus i bevisst tilstand, håper jeg å kunne trøste meg med å være under vegs til kompetansebastionen i Innlandet.

Etter at argumenter er framsatt i årevis, er det krevende å finne nye. Hamars ordfører er nær enerådende. Enhver ordfører har både rett og plikt til å arbeide til sin kommunes fordel. Fortsett for all del å bygge Hamar som regionhovedstad, men sjukehusplasseringen må få stå i et romsligere perspektiv.

Les Einar Busteruds debattinnlegg mandag 21. januar her.

Byutvikling er komplisert sjøl uten hovedstadsmål, jernbanetraséer og sjukehusplassering. Det virker vanskelig nok å holde styr på antall mjøsbyer. Begrepet bystatus er nok devaluert i senere år, men fortsatt snakk om tre mjøsbyer er utdatert. Savnet av Hamar-venner kan henge sammen med hvordan den venneløse agerer.

Ingen plassering nødvendiggjør etablering av en ny by, ikke en gang om det kalles storsjukehus. Storsjukehus blir det uansett bare i den forstand at det blir større enn de eksisterende. Forhåpentlig kan gjentatt påstand om at sjukehus er en byfunksjon ikke oppgradere den til en sannhet. Riktigere er det å si at tradisjonelt har sjukehus ligget i byer, i de eneste byer i de omland de skulle betjene.

Til støtte for sitt syn på plassering i by fører Busterud en rekke navngitte rådgivere. Noen er gjengangere til å mene mye om mangt. Slike er lettere tilgjengelige enn de vennene en mangler. Sjukehuset i Østfold blir ofte brukt som referanse i debatten. Trolig hadde flere av Busteruds rådgivere sterke synspunkter også på det stedsvalget. Hvordan har det gått, er det blitt noen ny by? Nei. Blir det noen ny by som følge av sjukehuset? Neppe.

Busterud argumenterer i Hamars favør ut fra bosetning og reiseavstander som følge av lokalisering. Her kan Hamar byttes ut med Gjøvik uten at sakligheten forringes. Mange debattanter nevner hensynet til pasientene. Trolig er det ikke de samme pasientene som hensyntas, men «mine pasienter».

Det er ikke å forvente at sjukehusbyenes ordførere samles om én omforent plassering. Som potensielle pasienter får vi heie fram de politikere som prøver å være konstruktive. Slike finnes heldigvis på begge sider av Mjøsa.

Med tiden vil plasseringen bli besluttet i politisk forum utenfor lokaldemokratiets revir og kanskje uten innlendere. La oss i mellomtiden trene på å bli gode innlandsvenner!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat