23. okt
EU: Venstre bør nå si ja til EU, mener Gard Løken Frøvoll.
 
Venstre bør si ja til EU
Venstre er mange velgeres andrevalg. Å være relativt godt likt av mange kan høres hyggelig ut, men det resulterer ikke i mange stemmer.

Publisert: 30.apr.2018 10:51
Oppdatert: 30.apr.2018 11:28

Hver velger har kun én stemme, som gjør at Venstre ofte ender opp tomhendt i kampen om lilla-velgere. Ingen stemmer på andrevalget sitt.

Hvorfor er vi et populært andrevalg? Kanskje fordi vi oppfattes som greie og snille, og ofte ganske politisk korrekte. Vi kan ikke beskyldes for innvandringsfiendtlighet, og står i mange saker i en sentrumsposisjon. Men er dette veien videre for Norges eldste og eneste liberale parti?

Nei. Venstre kan ikke fortsette å velge det minst upopulære standpunktet. Venstre må tørre å gå inn for kontroversielle standpunkter, med et solid flertall i befolkningen imot oss. Et godt eksempel på dette er EU-saken. Rundt 20 prosent av Norges befolkning er imot EU og EØS, 60 prosent foretrekker EØS, mens 20 prosent er for et norsk EU-medlemskap. Det er disse 20 prosentene europavennlige nordmenn Venstre bør sikte seg inn mot. Venstre bør bli det klare alternativet for folk som tror at europeiske utfordringer best løses med overnasjonalt europeisk samarbeid. Vi må ikke være redd for de 80 prosentene som er uenige med oss, all den tid 20 prosent er langt mer enn dagens fire prosent oppslutning.

Fremtidstro og optimisme står sentralt blant Venstres velgere og tillitsvalgte. Da virker det merkelig å gjemme seg bak den brede EØS-avtalen, når et langt mer demokratisk alternativ foreligger – nemlig fullt norsk EU-medlemskap.

Venstre vil kanskje aldri igjen oppleve å være et parti for de store masser. Langt mindre om vi fortsetter med uklare standpunkter i saker der vi kan utmerke oss som det moderne alternativet. Men kanskje kan vi nå tosifret oppslutning om vi tar klare standpunkter, blir færre velgeres andrevalg, og flere velgeres førstevalg.

Norge kommer før eller siden til å bli fullverdig medlem av EU. Det er kun et spørsmål om tid. Hvilken side av historien vil Venstre være på? Vil vi virkelig la et konservativt parti som Høyre dominere Ja-siden i EU-debatten?

Jeg håper Venstre ved neste korsvei bestemmer seg for det demokratiske alternativet. Vi kan ikke lenger akseptere at Norge står på gangen under avstemningene i Brüssel. Og vi kan ikke lenger velge standpunkter fordi vi er redd for å støte noen unna. Jeg ønsker et modig Venstre som leder an i Norges marsj mot EU-medlemskap.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke