buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Forsvaret: Forsvaret er blitt vanskjøttet de siste årene, skriver Arild Mauseth. FOTO: TROND LILLEBO
 
Vi har i realiteten ikke noe forsvar
Forsvaret: Vi må ha råd til å bruke penger på et godt forsvar, skriver Arild Mauseth.

0
Publisert: 12.aug.2015 04:00
Oppdatert: 12.aug.2015 07:45

I år er det 75 år siden krigen startet og det er markert med store avisomtaler om hvor forferdelig det var da krigen kom til Norge. Mange nordmenn mistet livet i kampen for friheten. Norge hadde i 1940 ikke noe reelt forsvar og de som hadde ansvar for forsvaret og den tilstand vi hadde havnet i «rømte» til England. Regjeringen Nygaardsvold burde blitt i Norge og tatt konsekvensene av den forsvarspolitikk de hadde ansvaret for.

Etter krigens slutt i 1945 var det ikke måte på rosen som tilfalt de som kjempet og falt for at Norge igjen ble fritt. Det ble reist minnesmerker og det blir lagt ned kranser for å markere frigjøringsdagen og 17. mai. Det var flere som kjempet i krigen enn Sønsteby og Max Manus. Disse blir aldri nevnt.

Nå er det gått 70 år siden vi fikk friheten tilbake og Norge har hatt et forsvar som har virket avskrekkende på eventuelle okkupanter i tillegg til at vi er medlem av Nato, noe som fram til nå har vært en garanti for at ingen ustraffet skulle forsøke seg mot Norge. Oppover 50-, 60- og 70-tallet hadde vi et godt forsvar. På 80-tallet hadde vi 80.000 mann i Heimevernet samt at forsvaret sto sterkt i Nord-Norge.

Så kom oljen og «blårussen» og alt skulle plutselig måles i penger og fortjeneste. Vi fikk «Forsvarsbygg» som skulle ta over forsvarets bygg og fasiliteter og leie dette tilbake til Forsvaret. Resultatet ble at verdifullt materiell ble stående ute i vær og vind for at Forsvaret ikke hadde råd til å leie nødvendig lagerplass.

Vi opplevde at forsvaret ble bygget ned, for etter at Berlin-muren falt så fant «blårussen» ut at man kunne spare enda mer penger ved å redusere landets forsvar. Det ble brukt argumenter som at «vi hadde ingen naturlige fiender lenger». Det har vært flere forsvarsministre opp gjennom tidene og alle har trodd på det samme eventyret som er fortalt dem. Når man vet at det tar 25 år å utdanne en oberst, burde man forstå at man må jobbe med en litt større tidshorisont enn fire år. Jeg tror mange fikk frokosten i halsen da Putin viste sitt sanne jeg.

Norges «forsvar» består i dag av 25.000 mann, hvorav de dyktigste stort sett tjenestegjør i utlandet. Jeg vil anbefale de som er interessert i forsvarets medisinske status å lese siste nummer av «Norges Forsvar». Det var skremmende lesning.

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen oppsummerte det i «Norges forsvar» slik: «Sjøforsvaret klarer ikke å bemanne alle fregattene, Luftforsvaret har få piloter og crew, Hærens bataljoner er underbemannet, Forsvaret er for tynt bemannet.»

Dette sier vår forsvarssjef. I dag er det politikere som former forsvaret. Politikere som ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger. Det argumenteres om at vi ikke har råd til å bruke mer penger på å holde et sterkt forsvar. Hvor teite argumenter skal man høre?

Hva er så status i dag? Jo, vi har i realiteten ikke noe forsvar. Landet kan ikke tilbakevise et invasjonsforsøk. Vi har en nabo som har vist sitt sanne ansikt og vi har sett hvilken taktikk som benyttes. Vårt forsvar er bundet på hender og føtter og det er historieløse og handlingslammede politikere som i realiteten former vårt forsvar. Landets forsvar er vanskjøttet og dette skal vi overlevere til den kommende generasjonen.

Vi må ha råd til å bruke penger på å holde et godt forsvar. Vi skal huske de ord som ble sagt etter frigjøringen i 45, «aldri mer skal vi sette oss i denne situasjonen igjen» Vi skylder de som ga sitt liv for at vi skulle få leve i frihet noe mer enn å sitte stille og ikke si fra når vi ser at landet påny er i ferd med å sette seg i samme situasjonen som i 1940. Dette er «keiserens klær» i moderne versjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat