buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
NÆRING: Kanskje skogindustrien kan samarbeide sterkere med forskningsmiljøer for å skape nye produkter av skog og tre?
Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
 
Vi må smi mens jernet er varmt
Innlandet har store muligheter til å ta en nasjonal lederrolle i den nye bioøkonomien.

Dette ble sist understreket av fylkesmann Sigbjørn Johnsen på konferansen «Det grønne triangel» på Prøysenhuset 12. september.

Vi har store naturresurser, høy kompetanse og viktige bedrifter innen landbruk, matproduksjon, bioenergi og bioteknologi.

Om lag 45 prosent av hogsten i norske skoger skjer i Innlandet, og vi har landets største industrimiljø knyttet til produksjon av trelast, plater, limtre og trehus.

I bioøkonomiklynga Heidner har vi faglige spydspisser og verdensledende miljø innenfor husdyrgenetikk og planteforedling.

Innlandet er også landets dominerende jordbruksregion med 22 prosent av jordbruksarealet i Norge.

Det er ingen andre regioner i Norge som har denne kombinasjonen av naturressurser, kompetanse og produksjonsmiljø innen de grønne næringene. Dette gjør at Innlandet har en unik mulighet til å ta en lederrolle i den nye bioøkonomien.

Men det behøver ikke nødvendigvis bli slik. Hedmark Kunnskapspark og Heidner mener at den avgjørende suksessfaktoren er samarbeid.

For at vi skal klare å ta en nasjonal lederrolle må vi utvikle et sterkere samarbeid mellom næringsliv, kunnskapsmiljøer og offentlig myndigheter slik at vi som region kan løfte oss høyere enn vi kan hver for oss.

Erfaring viser at samarbeid er sentralt for å utvikle bioøkonomien. Sverige og Finland har kommet mye lenger enn oss på disse områdene.

Begge disse landene har utviklet sin bioøkonomi gjennom systematisk arbeid i åpne innovasjonssystemer. Det vil si at ideer og kompetanse utveksles, det kjøpes og selges, det samarbeides og det konkurreres.

Dette er sentrale elementer for nyskaping og innovasjon, og det gjør at både bedriftene og regionen de ligger i styrker seg.

I Innlandet kan vi gjøre tilsvarende. Kanskje skogindustrien kan samarbeide sterkere med forskningsmiljøer for å skape nye produkter av skog og tre?

Kanskje skognæring og jordbruk kan samarbeide om en satsning på biokull eller andre produksjoner?

Kan Innlandet industrialisere forventede resultat fra SFI Foods of Norway?

Det samarbeides innen disse og andre næringer i dag også, men samarbeidet må styrkes og systematiseres for at det kan resultere i nye produkter og arbeidsplasser.

Hamarregionen Utvikling, Heidner og Hedmark Kunnskapspark arrangerer bioøkonomikonferansen «Biotown» i Hamar Kulturhus 22. september.

Her vil en rekke aktører diskutere mulighetene for å utvikle bioøkonomien i Innlandet. Det er liten tvil om at samarbeid er nøkkelen til å gripe tidens muligheter.

Vi må smi mens jernet er varmt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat