buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
NY LOV: Helsepersonell får nå også plikt til å ivareta søsken som pårørende til syke barn, skriver Anne Kristine Bergem.
 
Vi må snakke om det
Omsorg ved sykdom: Barn er avhengige av å få dekket sine behov, både fysisk og mentalt, fra tilstedeværende voksne.

Publisert: 22.aug.2017 13:21
Oppdatert: 22.aug.2017 13:40

Barn er avhengige av voksne for å overleve.

Å være forelder betyr å håndtere egne behov og utfordringer samtidig som man prioriterer et annet menneske høyere. Det er krevende, men for de fleste foreldre er det helt naturlig.

Når en familie rammes av alvorlig sykdom – for eksempel kreft – er det en krise. Bekymringer omkring framtid og overlevelse dukker opp.

For foreldre med kreft eller som er foreldre til et barn med kreft, vil en naturlig tanke være å skåne sine friske barn for bekymringene.

Tanken om å skåne sine barn er god. Men det er ikke mulig.

Barn forstår mye. Om barn ikke alltid forstår hva som skjer eller hva som er galt, så forstår de at noe skjer. De voksnes ansikter er litt mer alvorlige enn vanlig. Det snakkes med litt lavere stemmer i stua om kvelden.

Kanskje er det småting som endres i hverdagen. Kanskje er det store endringer. Mamma må reise bort eller pappa blir tynn og blek. Uansett – barn merker at det skjer noe.

Hvis voksne ikke snakker om hva det er som skjer, blir barna overlatt til sin egen fantasi. Slike fantasier er sjelden gode. Tvert imot – de er ganske grusomme.

De kan inneholde forestillinger om at barnet har skyld i det som skjer. Men ettersom barn svært ofte er lojale og hensynsfulle, vil de ikke plage slitne og alvorlige voksne med vanskelige spørsmål.

Så barna skåner gjerne foreldrene sine så godt de kan – med det resultat at barna blir gående alene med fantasiene og bekymringene sine.

Følelsesmessig ensomhet er tungt, og spesielt for barn og unge som da i tillegg til å føle skyld og bekymring blir alene med de vonde tankene.

Barn og unge tåler mye. Noen må tåle å se sine foreldre være syke over lang tid. Andre må tåle å miste en forelder. Kreft er en alvorlig sykdom.

Det barn og unge ikke skulle trenge å tåle, er å være alene med bekymringene sine.

I 2010 kom barn som pårørende inn i lovverket nettopp fordi det å være barn som pårørende kan være belastende. Barn som pårørende til syke voksne skulle kartlegges, sees og informeres.

I høst trår en ny lovendring i kraft. Helsepersonell får nå også plikt til å ivareta søsken som pårørende til syke barn. I de situasjonen foreldre eller søsken dør, skal barn også ivaretas. Barn som etterlatte kommer endelig inn i lovverket.

Foreldre må tåle å snakke med barna sine om sykdom og død. Naboer, venner og lærere må tørre å bry seg når barn har syke foreldre.

Helsepersonell må veilede syke og friske foreldre til å snakke med barna sine om hva som skjer og bidra med forslag eller råd til hvordan snakke sammen.

For at barn skal erfare at de ikke er alene om å ha en i familien med kreft, og for at barn skal kunne snakke med andre barn og voksne om hvordan det er å være dem, arrangerer Kreftforeningen møtestedet Treffpunkt.

Over 3.500 barn opplever hvert år at en forelder får kreft.

Vi kan ikke hindre vonde ting i å skje. Vi kan forhindre at barn går alene med sin bekymring og sine fantasier.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat