buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
USIKKERHET: Det knytter seg stor usikkerhet til ivaretakelsen av svært sensitive helsedata for tre millioner nordmenn. Foto: NTB scanpix
 
Vi tømmes for IKT-arbeidsplasser

Publisert: 17.okt.2016 15:07
Oppdatert: 17.okt.2016 15:31

Helse Sør-Øst har besluttet å konkurranseutsette IKT-infrastruktur til det amerikanske multinasjonale konsernet Hewlett Packard Enterprise (HPE). Avtalen er betydelig, også internasjonalt, og anslått verdi er 6–7 milliarder kroner.

Dette innebærer at grunnmuren innen IKT som drift av servere, nettverk, databaser og telefoni outsources. Fagforbundet Hedmark mener det er uklokt å rive ned gode kompetansemiljøer i eget land. Vi advarer mot å outsource samfunnsviktig infrastruktur. Dette vil gjøre våre sykehus enda mer sårbare ved datafeil, medføre mindre kostnadskontroll og mindre styring på framtidig utvikling av IKT-systemer.

Disse tjenestene driftes i dag av Sykehuspartner, et offentlig selskap underlagt norsk lovgiving og kontroll. En rapport fra konsulentselskapet Gartner Group konkluderte med at Sykehuspartner er svært kostnadseffektive. Dette er høykompetente arbeidsplasser med spisskompetanse Norge trenger i framtida. Fagforbundet mener det er uklokt å rive ned gode fagmiljøer, som vi trenger for å tilpasse oss den nye, teknologiske hverdagen og for å skape nye arbeidsplasser. Vi ser med stor bekymring på at fagkompetansen ikke blir i landet. Det vil ta lang tid å bygge opp igjen nytt kompetansemiljø. Mange selskaper har erfart at konkurranseutsetting av disse tjenestene blir kostbart over tid. Uforutsette utgifter og transaksjonskostnader er oftest ikke med i beregningene, men viser seg gang på gang å bli betydelige. Fagforbundet mener drift i egen regi er billigere og tryggere.

Det knytter seg stor usikkerhet til ivaretakelsen av svært sensitive helsedata for tre millioner nordmenn. Vi frykter at sensitiv pasientinformasjon kan komme på avveie når det åpnes for tilgang fra utlandet til servere der pasientdata og pasientjournaler lagres. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Finanstilsynet har uttrykt bekymring for at sensitive data kan bli utnyttet av ondsinnede aktører når utenlandske selskaper tar over større del av driften. I media har vi kunnet lese om hvordan HPE behandler sine ansatte. Titusener er sagt opp uten sluttvederlag eller tvunget over i vikarbyrå. HPE opplyser selv at strategien er å flytte store deler av arbeidsstokken til lavkostland med utstrakt bruk av underleverandører. Sannsynligheten for at det samme kan skje med IKT-kompetansen i Sykehuspartner er stor.

Regjeringen sier dette er en ønsket politikk. Fagforbundet Hedmark mener det er svært alvorlig at Høyreregjeringen tvinger gjennom konkurranseutsetting av samfunnsviktig infrastruktur, flytte IKT-arbeidsplasser ut av landet og svekke datasikkerheten til sensitiv helseinformasjon. I tillegg er stor usikkerhet knyttet til påståtte besparelser. Erfaringen fra tidligere IKT prosjekter er at disse er svært komplekse og bestilling fra en ekstern leverandør kan påføre store ekstrakostnader. Fagforbundet mener at av økonomiske og samfunnsmessige hensyn er langt klokere å beholde og utvikle IKT-systemene i offentlig regi.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat