23. okt
ELBIL: Det er ikke forholdene i Norge som vil påvirke utvikling av framtidas biler.
 
Vil elbiler være framtidas løsning?
I HAs utgave 7. mai gir en representant for Mjøsen og omegn elbilforening, Jørgen Erik Galtestad, et sterkt forsvar for elbilens framtid. Innlegget er svar på en mer kritisk holdning, skrevet av min gode venn Per Svardal.

Publisert: 09.mai.2019 13:58
Oppdatert: 10.mai.2019 10:06

Diskusjonen er til dels teknisk, skrevet av to ingeniører – og dette skal jeg holde meg unna. Men jeg vil gjerne få bidra med noen overordnede betraktninger.

LES OGSÅ: Her er Jørgen Erik Galtestads innlegg

Galtestad skriver blant annet at «Norge er (allerede) veiviser når det gjelder å ta i bruk elektriske biler». Han skriver dessuten at vi her i landet har overskudd av utslippsfri og fornybar elektrisitet. I denne sammenhengen har jeg lyst til å stille et par spørsmål:

• Tror Galtestad at det samme gjelder i resten av verden, eller at dette kan bli en realitet i store og folkerike land som Tyskland, Storbritannia, Italia, USA, Canada, Brasil, eller folkerike land i Midt-Østen, for ikke å snakke om Kina og India?

• Hvordan i all verden skal dette kunne skje?

Dessuten: det er ikke forholdene i lille Norge, som vil bestemme utviklingen av framtidas biler. Til det er vårt marked altfor lite.

En annen kategori spørsmål er knyttet til batteriene. Finnes det nok av metaller og mineraler til å forsyne verdens bilpark med batterier? Såkalte eksperter regner med at vi vil ha omkring to milliarder biler om et par tiår. Og hva med batteriene når bilene skal skrotes eller byttes ut? Skal de dumpes i et eller annet utviklingsland – eller flere?

Min personlige mening er at det er å lure seg selv å tro at biler noen gang kan bli miljøvennlige. Det er nok dessverre spørsmål om grad av miljø-uvennlighet.

Samme dag som Galtestads artikkel sto i HA, fikk vi vite om den nye FN-rapporten, som advarer på det aller sterkeste mot menneskets håndtering av andre arter av levende organer. Til neste år kommer vi ganske sikkert til å få en utdypende rapport om de negative sidene ved klimautviklingen – herunder faren for en kommende matvarekrise. I noen deler av verden har den allerede startet.

Mitt tips går videre ut på at vi om få år vil få en rapport om overforbruk av klodens naturressurser. Den amerikanske vitenskapstoppen Edward O (for Osborne) Wilson, sier det slik: «Dersom folk skal få det slik som de ønsker, vil vi trenge fire jordkloder å hente ressurser fra, og en femte til å deponere avfall på. Han har ganske sikkert rett. Derfor tror jeg at vi får en formidabel miljøkrise om få tiår, og at det er først da vi vil ta miljøproblemene på alvor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke