buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Vil ha en pensjon å leve av

Publisert: 13.feb.2018 11:46
Oppdatert: 13.feb.2018 12:14

Pensjon er utsatt lønn og skal gi oss sikkerhet for mat på bordet, tak over hodet og god velferd etter et langt arbeidsliv. Grunnlaget for den pensjonen du en dag skal ha, er lønnen du tjener i dag.

Alle bedrifter har en lovpålagt Obligatorisk Tjenestepensjon (OTP) for ansatte. Arbeidsgiveren din har plikt til å sette av et minimumsinnskudd på to prosent av lønnen din når du tjener mellom 1G og 12G. (G er grunnbeløpet i folketrygden som pr i dag er 93 634 kroner.) Utover dette kan det avtales at du som ansatt selv bidrar til opptjeningen av pensjon ved å betale inn ekstra.

Hovedregelen er at pensjonen du har spart opp skal utbetales i minst ti år inntil du fyller 77 år.

Størrelsen på din årlige pensjon vil avhenge av flere forhold. Hvis du har en innskuddsordning vil utbetalingen avhenge av størrelsen på innskuddet, antall innbetalingsår, avkastningen på midlene og utbetalingsperiodens lengde. Hvis du har en ytelsesordning vil pensjonen normalt være fastsatt som en bestemt andel av lønnen du har når du slutter. Din årlige pensjon vil altså avhenge av hvor mange år du har arbeidet, og av sluttlønnen din.

På den enkelte arbeidsplass kan vi som er ansatt forhandle om og avtale at arbeidsgiver bidrar med mer enn minimumsinnskuddet på to prosent. Ut fra et meget nøkternt ståsted som arbeidstaker mener jeg at to prosent ikke er tilstrekkelig for å gi den sikkerheten vi ønsker å ha når vi blir pensjonister.

Det er viktig at vi som fagorganiserte arbeidstakere bruker vår styrke til å forhandle fram gode løsninger på den enkelte arbeidsplass. Derfor er det viktig at du er med på laget. Jo flere vi er, desto større innflytelse har vi. Vi har en lang rekke gode argumenter som arbeidsgiverne bør ta innover seg i denne sammenhengen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat