buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Fylke:: Forhandlingsutvalget for Hedmark. Fra høyre Rune Øygarden (H), nestleder i fylkesrådet i Hedmark Aasa Gjestvang (Sp) og fylkesrådsleder i Hedmark Per-Gunnar Sveen (Ap). Foto: Trond Lillebo
 
Vil ikke være innlending
Fylkestingene i Hedmark og Oppland møtes i neste uke for å vedta navnet på det nye fylket vårt.

Publisert: 12.jan.2018 12:29
Oppdatert: 12.jan.2018 12:45

Innlandet er navneforslaget forhandlingsutvalget har vedtatt å legge på bordet, og fylkesordføreren i Oppland forklarer navnevalget med at Innlandet allerede er et godt innarbeidet navn (HA 10.01.18). Ja visst. Sykehuset Innlandet, Politiet i Innlandet, Høgskolen i Innlandet, Teater Innlandet, Innovasjon Norge Innlandet.

Men livet er mer enn økonomi og politikk, mer enn bedrifter og institusjoner. Når vi nå vet at regionreformen er gjennomført nettopp med et slikt økonomisk/politisk fokus, bør det kanskje være folk, og ikke bedrifter og institusjoner, som får bestemme hva det nye fylket skal hete.

Innovasjon Norge Innlandet kan få nytt navn når som helst. Det kan alle de andre institusjonene også, hvis de vil. De fleste blir ganske sikkert også både omorganisert, omplassert og omfordelt i løpet av noen år. Det er slik denne delen av samfunnet utvikler seg.

Det nye fylket vårt skal eie både navn og natur i uoverskuelig framtid, og navnet skal bli en del av vår identitet, slik navnene Hedmark og Oppland har vært, og fortsatt vil være. En av grunnene til at sammenslåingen har vært så vanskelig, er nettopp fordi den røsker i vår tilhørighet. Hedmarkingene blir ikke lenger bare hedmarkinger, vi blir noe mer, sammen med andre. Jeg tenker at det er fint på mange måter. Sammen er vi sterke. Men jeg vil ikke være innlending. For det må jo være det jeg blir, når folk fra Oppland er opplendinger.

Jeg ringte Oppland for å høre hva opplendingene mener om forhandlingsutvalgets forslag. De som skal gå fra å være opplendinger til innlendinger. Det er alltid greit å få med seg hvor den andre parten står. Ikke særlig overraskende svarte de at svært mange opplendinger ønsker at vårt nye fylke skal hete Opplandene.

I en GD-leder (19.10.17) står det at det er vår felles historie som er begrunnelsen for å velge Opplandene. Og, skriver de videre, både fylkesordfører Even Aleksander Hagen i Oppland og fylkesordfører Dag Rønning i Hedmark står samlet i en slik vurdering. Så fint, tenker jeg, med to fylkesordførere som heller ikke ønsker å bli innlendinger.

Men så skriver HAs leder 10.01.18 at «for hedmarkinger flest vil det ikke være mulig å svelge et navn som ligger så nær naboens nåværende navn». Dette er å undervurdere hedmarkinger flest, for hedmarkinger er stort sett kjent for å være rause.

Og den som gir, den får. Stemmen fra Oppland sa også at blir Opplandene navnet, kan dere få så mange arbeidsplasser dere vil. Kanskje sagt litt på spøk, men for et forhandlingsgrunnlag å ha med seg i årene som kommer. Hører dere, fylkespolitikere?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat