17. aug
Mobbing: Hvorfor står ikke voksne mennesker opp for andre som blir mobbet av voksne?
 
Voksne de verste mobberne, og ingen gjør noe med det
Mobbing: Finnes det noen ansvarlige voksne som tør å stå opp mot mobbing av voksne?

Publisert: 09.aug.2019 13:37
Oppdatert: 09.aug.2019 14:47

La meg først åpne med et spørsmål. Hvorfor er det så viktig for oss voksne å lære våre barn at mobbing ikke er greit, når vi selv er de aller verste til å mobbe?

Rundt om på norske arbeidsplasser blir tusenvis av arbeidstagere mobbet hver eneste dag. De som er blitt mobbet over lang tid er ikke selv i stand til å si ifra om det, men går på jobb dag etter dag, og utvikler over tid samme type traume som soldater som har vært i strid gjerne utvikler. Kroppen går i forsvarsposisjon og forbereder seg på en «ny dag i krigen», og man går gjerne i helspenn, forberedt på hva det enn er som skal skje. Man går rett og slett spent som en fjær. Dette gir som kjent alvorlige senvirkninger både på kropp og sjel, og som regel ender det med tidlig uføretrygd, eller det som en ennå verre, at man rett og slett gir opp livet.

Det som enkelte ser på som uskyldig mobbing, kan for den som blir mobbet få de aller største konsekvenser. Denne mobbingen blant voksne er et velkjent fenomen. Allikevel snakkes det ikke om det. Det er bare når barn mobber andre barn at det blir avisoverskrifter, og at politikerne kommer på banen. Og det er da vi voksne gjerne står med pekefingeren og sier at nei, sånt vil vi ikke ha noe av. Så går vi på jobb, og lukker selv øynene når vi ser kolleger mobbe andre arbeidstagere. Kanskje ler man til og med, bare for å slippe å være den som blir mobbet i neste omgang? Så «modige» er altså vi voksne.

Selv har jeg jobbet en del som vikar på forskjellige arbeidsplasser, og jeg har sett mye stygg mobbing. En gang var det en godt voksen arbeidstaker som ble utsatt for daglig mobbing, noe som førte til at han så seg nødt til å ta spisepausene sine alene, godt gjemt og utenfor synsvidde fra de andre, eller på andre tider enn når vi andre spiste. Bare for å få lov til å spise i fred, uten å få beskjed av voksne arbeidstakere at han bare kunne gå og skyte seg, gå og henge seg eller så gikk det i andre stygge oppfordringer.

Jeg syntes slett ikke noe om dette, og gikk til Verneombudet og fortalte om den systematiske mobbingen. Hvoretter verneombudet - som helt sikkert må ha sett dette selv, siden han jo spiste sammen med oss andre - sa til de andre: «- Ro litt ned med mobbingen av ..., for nå har vi vikarer her.» Det var følgelig grønt lys for å mobbe, bare ikke når det var vikarer til stede, som reagerte på den stygge behandlingen av vedkommende arbeidstaker. Etter det ble jeg sett på som sær, fordi jeg tok vedkommende i forsvar. Og jeg ble behandlet deretter, selvfølgelig.

Nå begrenser da heller ikke mobbingen seg bare til arbeidsplassene, men det skjer også helt åpenlyst i både lag og foreninger. Daglig blir altså voksne utsatt for dette, uten at noen ser ut til å reagere på det. Det er et tema som ingen våger å ta opp, selv om det årlig koster samfunnet milliarder av kroner målt i tapte inntekter og økte utbetalinger til langtidssykemeldte og for tidlig uføretrygdede. Det aller verste er uansett at mange ikke klarer å leve videre med det å ha blitt mobbet ut av arbeidslivet, og ender i beste fall ofte opp som ensomme mennesker med ødelagt selvtillit, dårlig livskvalitet og med null nettverk som følge av den langvarige mobbingen.

Hvor så lenge skal vi måtte godta at det skal være sånn? Hvorfor skal enkeltmennesker måtte «gå i krigen» hver eneste dag fordi ansvarlige voksne ser en annen vei og fordi ingen som har makt til å gjøre noe med det, gidder å bry seg? Hvorfor griper vi ikke inn når vi ser voksne mobbe andre voksne, når vi innerst inne vet hvilke fatale konsekvenser det kan få i det lange løp for den enkelte? Og hvorfor får de som mobber fortsette i sine stillinger, mens de som blir mobbet er de som til slutt må kaste inn håndkleet og fratre sine stillinger?

Finnes det noen ansvarlige voksne der ute i det hele tatt, som tør å si fra og stå opp mot mobbing av voksne på arbeidsplasser, i lag og foreninger?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke