hacklink
18. sep
Ung og lovende: Emil Røise Håkensen (17) har som ambisjon å drive hjemgården og bli landbruksmekaniker etter at han fikk interessen fra sin bestefar, som også var bonde.
 
Bonde over natten
Emil Røise Håkensen (17) var bare 16 år da han brått måtte ta det største ansvaret på gården etter bestefarens død. Nå ser han for seg en framtid som landbruksmekaniker og gårdsdriver.

Publisert: 12.aug.2017 06:53
Oppdatert: 12.aug.2017 06:59

Siden Emil Røise Håkensen var liten har han alltid vært engasjert i gårdsbruk. Etter at bestefaren, som hadde ansvar for hjemgården, gikk bort, tok Håkensen over ansvaret bestefaren etterlot på strak arm. Nå ønsker han å bli selvstendig bonde og landbruksmekaniker.

Kan du fortelle om hvordan du fikk interessen for å jobbe på gård?

– Det begynte med at jeg var med bestefar på alt han gjorde på gården, hele tiden. Jeg vet ikke hva som fikk meg til å ville bli med, men jeg var alltid med. Satt på og kjørte traktor og var med hele tiden. Ofte sov jeg da, for det var ikke så lett å holde seg våken, men jeg var støtt med når det skjedde noe.

Hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?

– Det kommer an på hva jeg gjør. Men jeg går inn i fjøset klokken åtte. Da har vi første stellet. Da starter vi der hvor vi har gjeldpurker og smågris og så slaktegris nede. Og da er det først å fôre smågrisa og så skrape møkk, strø med flis og halm og se til at alt er i orden. Vi har automatisk foring til alle purkene, så det slipper jeg å drive med, da. Når jeg er ferdig med det, så har det gått omtrent tre timer. Så spørs det litt hva vi må gjøre den dagen. Nå driver vi og kjører tømmer som vi pleier å fyre, så da må jeg kjøre det. Da gjør jeg det fram til neste foring som er klokka tre. Etter den foringen drar jeg hjem.

Hva er det beste med å jobbe på gård?

– Det beste er at det er variert. Det er aldri en dag som er helt lik. Du vet aldri hva du møter på. Du har alltid nye utfordringer og du har så mye forskjellig du må gjøre for å drive det. Så du vil på en måte aldri få en dag du kommer til å kjede deg. Ja, det kan hende du møter på jobber som er litt kjedelige. Men du vil alltid ha noe å gjøre.

Hva er det verste med å jobbe på gård?

– Det verste med å drive med gris er at du blir bundet. Du må hit fire ganger om dagen. Det hjelper ikke om det julekvelden eller bursdagen din. Du skal hit fire ganger om dagen. Det er kanskje det verste. Så hvis du har dyr, så er kanskje det det verste – at du blir så bundet.

Hvordan var det å bli kastet inn i slike arbeidsoppgaver?

– I fjor så fikk vi et problem for da døde bestefar rett før vi begynte med våronna. Og da var det ting verken jeg eller far hadde gjort før, som vi bare måtte gjøre i løpet av noen uker. Da var det litt sånn at vi måtte prøve ut litt etter litt. Jeg har jo vært med på mye, så jeg visste en del, men det var ting jeg aldri hadde gjort som jeg ikke hadde fått lov til. Og nå måtte jeg gjøre det på egen hånd – det var litt vanskelig.

Hvordan er det å kombinere skole og arbeid når det er mye og gjøre på gården?

– På en måte har jeg ikke noe valg uansett. Det er bare sånn det er. I år, etter at jeg begynte på videregående med fraværsgrensa, så har det vært et problem. Da var det stort sett å dra på skolen fra åtte til fire. Så var det å kjøre fra fire til 12 de to ukene da det var våronna.

Hvordan føles det å sende griser til slakteriet?

– Grisene er ikke som den katta du har hjemme. Det er et individ som du blir glad i. Her er det 300 stykker. Du klarer ikke finne en som er ekstra spesiell.

Hva er planene dine framover?

– Jeg kommer til å drive gården hjemme når jeg tar over den. Så kommer jeg til å utdanne meg som landbruksmekaniker i tillegg, så jeg får noe ekstra å leve av. Det er planen min.

Får man tid til noe ferie når man har en slik jobb?

– Jeg har hatt uka mi i Italia i sommer. Det var ferien – da sov jeg. Men nå, som vi kjører vanningsanlegg hjemme, må vi dra ut om morgenen og inn igjen om kvelden. Sånn det er nå kan ikke jeg og far dra på ferie samtidig. Mor, far og lillebroren min er på ferie mens jeg og den andre broren min jobber hjemme mens de er borte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke