Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Danser seg mot operaen
Frida Refsahl Bye (17) og Nora Lien Kjølstad (18) er klare for Operaen. Nå er de to jentene fra danselinja på Stange plukket ut til å være med på Den Norske Opera & Balletts På tå hev-prosjekt.

Publisert: 22.sep.2017 09:23
Oppdatert: 23.sep.2017 10:56

De er på sitt tredje år ved danselinja på Stange videregående skole, Nora Lien Kjøstad (18) og Frida Refsahl Bye (17). For de to jentene blir høstsemesteret ekstra utfordrende, for samtidig som de går siste året på videregående, er de plukket ut til å delta i prosjektet På tå hev i regi av Den Norske Opera & Ballett. Prosjektet muliggjør at ungdom som viser et usedvanlig engasjement, talent og iver, kan videreutvikle sine evner og sitt kreative uttrykk over en lengre tidsperiode, heter det i prosjektbeskrivelsen. To ganger i uka utover høsten skal de to Hamar-jentene til Bjørvika for å trene, og 21. desember blir det forestilling på Operaens Scene 2 med Frida, Nora og rundt 70 andre talentfulle unge dansere.

– Hva går prosjektet ut på?

Nora: – På tå hev, heter det, og det foregår i Den Norske Operaen. De har plukket ut elever fra danselinjer på skoler forskjellige steder i landet. På de ulike danselinjene har de holdt workshops med forskjellige øvelser og litt improvisasjon, sånn at vi fikk vist hva vi kan. De som ble plukket ut på Østlandet, skal trene i Operaen.

Frida: – Så fra og med i dag reiser vi til Oslo to dager i uka og trener sammen de andre dansere som er blitt plukket ut.

– Hvordan blir det å være med på dette?

Nora: – Det blir jo superspennende! Det kommer til å bli hardt, med både mye dans på skolen og etter skolen. Men det blir kjempespennende. Det gir nye erfaringer og en mulighet til å utvikle oss masse og få jobbe med profesjonelle koreografer.

Frida: – Det gir en helt unik mulighet.

– Når startet dere med dans?

Frida: – Jeg startet på barnedans i femårsalderen, før jeg gikk videre med ballett. Jeg har danset ballett hele vegen, også har jeg danset moderne og jazz i fem-seks år nå.

Nora: – Jeg begynte med hiphop da jeg var ti, og har holdt på med det siden da. Ballett, jazz og moderne begynte jeg med på Stange. Jeg hadde ikke noe særlig erfaring med det fra før, men jeg syntes det var veldig spennende å få inn litt grunnteknikk

– Husker dere hva som fikk dere til å begynne med dans?

Frida: – Jeg begynte jo på barnedans da jeg var rundt fem år gammel, så det var vel litt mammas valg …

Nora: – Hehe … Jeg så et barne- og ungdomsprogram på NRK … AF1, het det. Det fikk meg til å begynne å danse hiphop. Det høres skikkelig komisk ut, men det er faktisk helt sant! Jeg syntes AF1 var skikkelig kult. Også likte jeg å danse hiphop så godt at jeg bare ville fortsette og fortsette.

– Når dere ikke danser, hva driver dere med da?

Nora: – Ehhh … danser? Nei da. Jeg er med venner og jobber på Kafé Larsen, men nå må jeg jo kutte ut jobb, da. Det rekker jeg ikke.

Frida: – Jeg er med venner jeg også, også trener jeg på Fønix, og det er vel det eneste jeg gjør utover å danse.

– Hva gjør dere etter videregående?

Nora: – Jeg har ikke bestemt meg ennå.

Frida: – Det er litt usikkert med meg også, men jeg håper å kunne gå på danseskole og fortsette med dans.

– Så det er ikke helt opplagt at det er dette dere skal livnære dere på?

Nora: – Mest sannsynlig blir det jo ett eller annet innenfor dans, i alle fall. Jeg har ikke noe alternativ.

Frida: – Jeg drømmer om å kunne leve av å drive med dans, men det er et trangt nåløye. Så vi får se. Det er uansett veldig fint å få en mulighet som På tå hev. Da får man kjenne litt på hvor tøft det er, se hvordan nivået er, og hvordan det er å jobbe med profesjonelle folk i et profesjonelt miljø.

– Hva har vært høydepunktene fra dansekarrieren så langt?

Nora: – Vi har vært med på to store, kjempefine forestillinger på skolen.

Frida: – Men ellers har vi vel egentlig aldri vært med på noe sånn skikkelig stort før.

– Men På tå hev-prosjektet: Dét er stort!

Nora og Frida: – Ja, det er det!

KORT OM FRIDA OG NORA

Frida Refsahl Bye (18) og Nora Lien Kjølstad (17) kommer fra Hamar og går sisteåret på danselinja på Stange videregående skole. De er to av totalt fire danseelever på tredjeklassetrinnet.

De er plukket ut til å delta på et stort prosjekt i regi av Den Norske Opera & Ballett, som heter På tå hev. 21. desember deltar de på en forestilling i Operaen.

Mens moren meldte Frida på barnedans da jenta var fem år, var det en tv-serie som fikk Nora til å begynne med dans.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke