Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
For surrealistisk til å være gutteromsrockernes drøm
Det lokale bandet Communion of Souls har fått et tilbud de ikke kan si nei til. Den 8. november deler de scene med ingen ringere enn rockelegendene i Deep Purple.

Publisert: 27.okt.2017 13:40
Oppdatert: 27.okt.2017 13:50

Helt siden de var unggutter, har karene i Communion of Souls vært ihuga Deep Purple-fans. I sommer fikk gitarist Karl Olav Nordengen en telefon på et toalett i Oslo. Det var særdeles gode nyheter.

Se video av gutta som øver her.

I et gammelt, nedlagt industribygg, akkurat så rufsete og dystert at det passer en gammel rocker, står karene i Communion of Souls med kaffetermoser og svarte T-skjorter. Stemningen i rommet er både forhåpningsfull og spent, da bandet i disse dager tuner seg inn mot den store oppvarmingskonserten i Trondheim.

Lokalt band

Communion of Souls består av Knut Pram og Karl Olav Nordengen på gitar, Johannes Hulleberg på vokal, Torbjørn Dybsand på trommer og backing vokal og Affen Eitrheim på bassgitar. Rockerne er bosatt i Elverum, Brumunddal og Gjøvik og har felles interesser for progrock, hardrock og metall. Sjangeren deres er en blanding av disse sjangrene, med et 70 og 80-tallsinspirert lydbilde. De begynte å spille sammen som band i 2012, men har alle fortider i band. Når noen blir sammen i godt voksen alder, har de mest sannsynlig hatt en kjæreste tidligere. Slik er det også med musikken.

-Vi begynte å øve i et lokale i andreetasje over en butikk. Vi spilte det rommet i filler, også kom vi hit. Det handler om å ha det moro og gjøre det man har lyst til, sier Karl Olav Nordengen.

Nesten hele besetningen i Communion of Souls er til stede i deres veldig hjemmekoselige øvingslokale, i en litt uhyggelig, men veldig tøff bygning. Fraværende er bassist Affen Eitrheim, som øver med det andre bandet han er medlem i. De andre gutta virker ikke sjalu av den grunn. Dybsand og Hulleberg spiller også sammen i andre band på si,

-Til å begynne med hadde vi det bare moro. Vi spilte litt coverlåter og sånt, men så begynte det å balle på seg, sier Karl Olav Nordengen.

Ble kjent på busstur til sverige

Torbjørn Dybsand forteller om bussturer til Sweden Rock Festival, hvor de fem karene ble kjent. På rockefestivalen i Sverige fikk de løpe rundt og være unger igjen. Det er nettopp denne festivalen som inspirerte til å begynne å skrive egen musikk innad i Communion of Souls.

– Det begynte egentlig som et overskuddsprosjekt og en artig fritime, for å rocke og ha det artig. Det har blitt mer enn det da, med EP og to plater. Den siste utgitt nå nettopp, legger trommisen til.

Communion of Souls er aktuelle med sin nye plate «Power of The Empire», som kom tidligere i oktober.

Samtaleemnet beveger seg stadig over til gamle dager, med bandene Communion of Souls-besetningen spilte i da de var unge, Ribberock på teateret og ungdommens ambisjoner.

– Etter å ha spredt seg, hatt fast jobb og familie, blir man lei av å være dritstreit. Så da man har passert førti, er det på tide å ha det litt artig igjen, sier den snakkesalige trommeslageren som har fått mikrofon til å kore i ved siden av trommesettet sitt.

Det var altså på tide å slå ut håret, men bandet konstaterer lattermildt at det heller slår innover.

Naturligvis skulle alle karene i det gamle industribygget bli rockestjerner da de var unge. Om Torbjørn Dybsand alltid har med seg en matboks med gamle, analoge bilder fra da han var ung og langhåra rocker, er uvisst. Langhåra rocker er han riktignok fortsatt. Bildene viser en tid som ungdom med olajakker, Deep Purple strykemerker, soveromsveggene fulle av plakater og amatørfotografier av konserter tatt med innsmugla kompaktkameraer. Mannfolka i Communion of Soul skulle tidlig krøkes og rocken kom med puberteten.

-Man så folk stå på scenen, de hadde mange folk foran seg, dro fete riff og var rockestjerner. Det var jo drømmen det, forteller Nordengen.

Guttedrøm

Han viser fram et bilde av seg selv, hvor han sitter i sengen sin med en Les Paul-gitar i fanget, imens han snakker med venner foran en konsertplakat med Scorpions, Ozzy Osbourne og Def Leppard. Håret er borte, men interessen for Les Paul-gitarer og rock har ikke forfalt.

-Det var jo en guttedrøm fra da man var liten på 70 og 80-tallet. Jeg er såpass gammel, at på slutten av 70-tallet hadde jeg plater av mange forskjellige artister og ville bli rockestjerne, legger han til.

Med langvarige lidenskap for rock og band, store antall øvingstimer og aktive musikkår både som ungdom og voksne, har de fire karene som står bredbeint i rommet under det skarpe lysstoffrørlyset, pluss Eitrheim borte på feil side ta Mjøsa hvis du spør en Hedmarking, nå tatt et stort skritt i rockedrømmens retning.

-Denne plata her, «Deep Purple in Rock», har vært yndlingsplata mi siden 1979, sier Dybsand og viser fram motivet på genseren sin.

-Siden jeg fikk tak i den plata, har Deep Purple vært favoritten min. Det går ganske langt tilbake. Det er det her jeg har sett opp til og brukt som målestokk for hvor god det går an å bli og nå skal en kop fra Ringsaker få varme opp for de! Det er helt utrolig og surrealistisk, sier Dybsand oppspilt.

Den 8. november går ikoniske Deep Purple på scenen i Trondheim Spektrum, under sin «The Long Goodbye» turné. Bandet som står oppført som oppvarmingsband, eller «support», på konserten er selveste, lokale Communion of Souls.

-Det er klart det er stort å varme opp for de man hørte på i oppveksten. Da jeg hørte «Smoke On The Water» for første gang tenkte jeg jo at det var helt vanvittige greier. Det er noe spesielt ved at når vi er ferdige med å spille, så skal vi stå og høre på Purple, når de kanskje drar den låten der i slutten av konserten. Det tar deg 30–35 år tilbake og det er helt utenkelig. Helt utenkelig, gjentar Karl Olav Nordengen plutselig dønn seriøs.

-Turneen heter «The Long Goodbye Tour», så det ligger jo i kortene at det er den siste turneen deres, så å få den muligheten til å være i miljøet der de er, er helt rått, sier Johannes Hulleberg.

-Det er en guttedrøm som er så surrealistisk at det kanskje ikke engang er en guttedrøm. Å få tilbud om å varme opp for Deep Purple er helt surrealistisk, gjentar vokalisten.

Jublet

Det blir mange store ord i det teppekledde og industrielle øvingsrommet, og gjentakelser av de store ordene igjen, for å virkelig stadfeste hvor frakt og fagert det er å ha fått denne spillejobben.

Karl Olav Nordengen forteller at de ble spurt på forsommeren og at de sendte inn materiell. Så gikk det en lang stund der de ikke hørte noe, før Nordengen ble oppringt på et toalett i Oslo, den 1. september.

-Nå er det bekreftet at dere skal få varme opp for Deep Purple i Trondheim, sa stemmen i røret, på vegne av Trondheim Concerts.

Vi fikk ikke lov til å si det til noen på to uker, for da skulle Live Nation slippe nyhetene. Vi måtte holde det for oss selv, selv om vi hadde innmari lyst til å si det til alle. Det var ikke så lett.

-Jeg måtte ringe og si det da, til bandet. Det var veldig tungt å si, sier Nordengen ironisk.

-Det ble jubel, ler han rått.

Communion of Souls møttes ganske fort etter den gode nyheten, men venter med feiring til etter konserten. Bandet forteller at de er som et idrettslag, så de må holde trøkket oppe til etter konserten.

Det blir gjensyn med Deep Purple i Trondheim.

-I hvert fall vi fire var her i 1987.

Nordengen viser fram en Deep Purple billett fra Valle Hovin, den 22. august 87, som han har tatt vare på.

-Det var helt utrolig at de kom til Norge. De spilte her for 30–40 tusen.

Karene i Communion of Souls har vært på en rockekonsert eller to før i tiden. Alle har sett Deep Purple, men ingen av dem har møtt de legendariske musikerne fra Storbritannia, enda …

Knut Pram, Karl Olav Nordengen, Johannes Hulleberg, Torbjørn Dybsand og Affen Eitrheim gleder seg naturligvis stort til å få møte rockestjernene backstage under affæren i Trondheim. Mon tro karene klarer å holde seg på jorden, og ikke blir barn igjen, slik som på Sweden Rock Festival.

– Jeg har store forventninger til møtet med Deep Purple. De er jo mine favorittmusikere. Kanskje jeg skal spørre Steve Morse om han kan lære meg noen knep på gitar, sier Nordengen.

Til tross for dagens mangel på bassist, plugger Communion of Souls gitaristene seg inn i de svære forsterkerne, trommeslageren teller opp, vokalist Johannes Hulleberg setter sjøbein og de spiller høyt og hardt, så murpussen spruter fra veggene. Skal man varme opp for selveste Deep Purple, er det klart at man må gjøre det ordentlig.

– Det er mulig å leve ut drømmene sine og få det til, hvis man bare tror hardt nok på det, sier Karl Olav Nordengen.

Neste stopp er Trondheim Spektrum, hvor gutteromsrockerne på 70 og 80-tallets himmelrike venter; en spillejobb med Deep Purple.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke