hacklink
18. sep
ENGASJERT: Guro Storlien fra Veldre mener samfunnet har mye å hente på å få inn flere jenter i teknologiyrker. FOTO: Ørjan Brendløkken
 
Guro vil få flere jenter inn i IT-bransjen
Guro Storlien er en ivrig og engasjert NTNU-student fra Veldre, som brenner for at flere jenter skal komme seg inn i IT-bransjen.

Publisert: 16.feb.2018 15:18
Oppdatert: 16.feb.2018 16:42

Hun mener hjembygdas gode dugnadsånd har vært viktig for å forme henne til den engasjerte og fysisk aktive jenta hun er i dag. Hun har fem jobber ved siden av skolen, samtidig som hun akkurat nå er midt inne i skrivingen av en bacheloroppgave om nettverksløsninger. Hun har vært innom både 4H, Bygdeungdomslaget, Befalskolen og Røde Kors. Men det er altså teknologifag, nærmere bestemt det å få jenter interessert i teknologi, som opptar Guro mest.

– Det høres ut som om du har hatt nok å fylle fritida med, Guro?

– Jeg er glad i å ha fritid også,den tilbringer jeg gjerne med samboeren, venner og familie. Vi er veldig glade i å drive ute i friluft, bruke Ringsakerfjellet og hytta på Øyungen. I fjor lagde vi vår egen rakfisk. Veldig spennende prosjekt, og den smakte godt.

– Kan du beskrive deg selv?

– Jeg er positiv, og liker å spre glede rundt meg. Jeg er engasjert, og hjelper gjerne andre mennesker. Jeg er læringsassistent i flere fag på NTNU, studentambassadør og engasjert i «Jenteprosjektet Ada».

– Du studerer altså IT. Hva fikk deg til å interessere deg for data og teknologi?

– Det er et godt spørsmål.Gjennom oppveksten ble jeg kjent med Haakon Wiig «sivilingeniør innen elektronikk og programvare), Han er et forbilde. Han har en kjempeomsorg for de som er rundt ham, samtidig som han har veldig god teknisk innsikt. Jeg har jobbet for firmaet hans i ni år, og har gjennom det fått mye praktisk erfaring. Så har jeg alltid vært opptatt av å prøve ting. Jeg var på «Nanocamp» i Oslo, for å lære om nanoteknologi, deltok på «Pink Sky» med luftforsvaret, og jeg var på teknologicamp for jenter på NTNU i Trondheim. Det var egentlig da jeg fant ut at det er ingeniør innenfor teknologi jeg skal bli.

– Falt det naturlig for deg, som jente, å studere IT og teknologi?

– Av en eller annen grunn, dessverre, tenker ikke så mange jenter gjennom at det er et mulig valg å ta et IT-studie. «Jenteprosjektet Ada» har eksistert på NTNU i 20 år. Nå som Gjøvik er en del av NTNU videreføres prosjektet også her. Målet er å rekruttere flere kvinner til IT-studiene. Både gjennom å informere, og å bygge et nettverk mellom studentene og næringslivet. Jeg mener prosjektet er en kjempeplattform for jentene, der de kan utvikle og være kreative. Det er viktig å huske på, at man ikke trenger å kunne mye om datamaskiner og programmering for å velge et IT-studie.

– Du sier NTNU har hatt fokus på å få jentene inn i 20 år nå. Har det skjedd en utvikling på de årene?

– Ja. Vi ser at det går bedre og bedre, og at rekrutteringen blir enklere og enklere. Før måtte du enten være «guttejente», nerdete eller ha en spesiell kobling for å bli IT-jente. Men nå i dag kommer det oftere opp blant førstevalgene til jenter også.

– Hvorfor mener du det er viktig å få kvinner inn i IT-bransjen?

– Vi finner ikke de klokeste hodene om vi kun rekrutterer fra halve befolkningen. Jenter må også være en del av utviklingen. I dag er det stor forskjell i antall jenter og gutter innen teknologiverden, men samtidig er det en økende etterspørsel fra bedrifter om kvinnelige teknologer. De ser at om vi skal holde tritt med den raske teknologiske utviklingen, må det flere jenter til. Kvinnene er en viktig del av et godt og bredt arbeidsmiljø, noe som må til for å skape gode løsninger for framtida. Vi jenter har ofte en litt annen tilnærming til utfordringene vi møter, og vi bidrar med gode, grunnleggende menneskelige prinsipper i teknologien.

– Du holder på med bacheloroppgaven hva er planen etterpå?

– Jeg ønsker å jobbe videre, og å få større erfaring. Det er så mye spennende som skjer innenfor teknologiens verden. Alt fra utvikling og testing, til det å jobbe med kunder. Det som er viktig, er å huske på grunnprinsippene. Sikkerhet i løsningene. Her er Gjøvik en spydspiss. Å fortsette den gode satsningen som er der, tror jeg er viktig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke