Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Ingen planer for søndagen? Her er skulp-turer i Hamar!
HAMAR: Du går sikkert forbi skulpturer hver eneste dag uten å legge merke til dem. I dag kan du bli med på en liten skulptur-tur i Hamar. Bedre oppskrift på en søndagstur i gråværet skal du lete lenger etter.

Publisert: 24.sep.2017 08:28
Oppdatert: 24.sep.2017 15:11

Hvis du kikker litt rundt deg når du går gjennom Hamar sentrum, vil du oppdage skulpturer både i parkene, på torgene og foran flere bygninger.

– Noen har Hamar fått som gaver, noe har de selv kjøpt inn, andre skulpturer er eid av private og satt ut på offentlige steder. Og noen kunstverk går en kanskje forbi uten å tenke over at det faktisk er et kunstverk, sier Berit Andersen. Som ansatt i Hamar kommune arbeidet hun mye med utsmykking. Nå er hun pensjonist og hyret inn for å lage en full oversikt over kunst i Hamar kommune, sammen med tekstilkunstner Aase Marie Brun.

Frosken

For mange år siden laget Hamar kommune en egen liten guide over skulpturer, bautaer og annen kunst i Hamar kommune. Også Kunstbanken/Hedmark Kunstsenter har lagt opp ei kunst- og kulturløype til deg som vil vite mer om den kunsten som finnes i byen.

Det første du vil oppdage er at Hamar har utrolig mange dyreskulpturer. Enkelte har visstnok, lett ironisk, kalt Hamar en dyrepark i bronse. Den første, andefamilien av Skule Waksvik, støter du på allerede i parken utenfor Jernbanestasjonen. Den samme kunstneren står bak bronseskulpturen av rådyret i Strandgateparken, orrhøna på Østre torg, isbjørnen med to unger i Fagervikparken, en galende hane i Parkgården, ei bjørnebinne med unger, avlsoksen ved Utstillingsplassen, grisepurke med unger som nå står i Nestlégården, arbeidshesten som står i rundkjøringen i Vangsvegen, for ikke å snakke om høna med kyllinger, katten og hesten som står utenfor Norrøna. Men dette er langt fra alle dyreskulpturene i byen. Her kan du ta med ungene på en egen dyretur! (Ikke glem frosken i Fagervikparken).

DOBBELTDYRET

Berit Andersen vil gjerne slå et slag for et annet dyr – skulpturen Dobbeltdyr av Jon Gundersen som står utenfor Hamar rådhus.

– Dyret skal symbolisere den vanskelige jobben som politikere og kommunen har med å gjøre alle til lags, sier hun.

Flere av skulpturene i byen har sine egne rare historier. En av dem er gutten på Triangelen, som faktisk er laget av den berømte billedhuggeren Gustav Vigeland. Det var en gave fra Hamar Bryggeri til byens 50-årsjubileum i 1899, men byens innbyggere var slett ikke sikre på at de ville ha denne gutten, mager som han var. Kunstneren ble bedt om å lage litt fyldigere ben og armer, men han protesterte og gutten kom på plass. Mange år gikk, sokkelen som gutten sto på var slitt og skulpturen fikk noen år en litt stemoderlig behandling. Etter stort engasjement fra gruppa «adoptivmødre» og flere hjelpere kom gutten igjen på plass p å granittsøyle i basseng i 2000. Men ikke alle var fornøyd: Noen mente å vite at gutten hadde tisset tidligere og det var en heftig debatt i krøniken i HA om nettopp det. Det ble tilbakevist, det var fra sokkelen det sildret vann, og det gjør det fremdeles.

DEN SØTESTE

Hamars kanskje søteste – og mest bortgjemte skulptur – finner du ikke nede i sentrum, men på Domkirkeodden. I skyggen av trærne ved Barfrøstua står den lille Teskjekjerringa, laget av Fritz Røed. Den ble gitt i gave til Hedmarksmuseet fra Hamar kommune for en del år tilbake. HA får stadig spørsmål fra tilreisende til Hamar hvorfor denne søte skulpturen ikke har fått en bedre plassering. Ta en tur og kikk på den!

Veldig mange lokale personer er representert i byster og skulpturer i byen. Det er slett ikke alle som er like kjente i dag for innsatsen de har lagt ned for byen og området. Av nyere byster kan vi nevne tidligere statsminister Odvar Nordli, laget av Svein Tore Kleppan, som står utenfor Folkets Hus. Foran Kirsten Flagstadmuseet står bysten av den berømte sangerinnen. Den ble avduket da samlingen ble åpnet 12. juli 1985.

Rolf Jacobsen har ingen byste av seg i Hamar, men har satt spor etter seg likevel. Hvis du løfter blikket når du går over Østre Torg, ser du diktet hans på den ene veggen på heissjakten.

IDRETTSUTØVERNE

Men også lokale idrettspersonligheter er blitt minnet. I Ankerskogen finner du bysten over «Kakken», Kristian Finborud, som gjennom mange år gjorde en fantastisk innsats for idrettsungdommene i byen. Utenfor idrettsparken på Børstad ser du den flotte statuen av spydkasteren, som Egil Danielsen har stått modell for. Statuen er laget av Gunnar Janson. Men har ikke skøytebyen Hamar noen skøyteløpere? Jo da, ta en tur bortom fylkeshuset så finner du den!

HUSKER DU?

I 1999 var Hamar stedet for kunstprosjektet Addenda II. Hit kom det kunstnere fra flere land, og i løpet av noen hektiske uker, laget de mange kunstverk som var ment for uterom i Hamar. Flere av disse kunstverkene står fremdeles rundt i byen. Du finner de røde lenestolene av kunstneren Gijs Bakker på Fougner Lunds plass, på Østre Torg finner du flere heller i metall med mønster som også var en del av prosjektet. Nede på Koigen står fremdeles den store krona som Esther Helén Slagsvold lagde under prosjektet.

SKOLEKUNST

Ved nye offentlige bygg skal det settes av penger til utsmykking. Flere av skolene i Hamar er de siste årene bygget på- og om, og de har fått spennende kunstinnslag.

– Jeg vil anbefale folk å ta en tur bortom skolene. En del av kunsten kan en se fra utsiden, opplyser Berit Andersen. Hun synes utsmykkingen på Rollsløkken skole er verdt et besøk. Ta også en tur bortom Greveløkka skole når ombyggingen av skolen ferdig.

Det er ikke klassifisert som kunst, men ta likevel en kikk på fontenen i Hamar park. Den ble restaurert etter et stort engasjement fra privatpersoner og er blitt et flott innslag i parken. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke