hacklink
18. sep
Foredragsholder: Ida Johanna Aaraas holder foredrag om Youth Empowerment Summit for elver på Stange videregående skole.Foto: Torbjørn Jørstad
 
Gründer som 19-åring
Ida Johanna Aaraas fra Hamar ønsker å gi ungdom muligheten til å bli leder i eget liv. I september inviterer hun til coachingevent for å gjøre akkurat dette.

Publisert: 01.jul.2017 10:01
Oppdatert: 03.jul.2017 11:25

Som 19-åring er hun allerede foredragsholder, aktivt medlem i Amnesty, Røde Kors, Natur og Ungdom, og Changemaker, samt grunnlegger av den ideelle organisasjonen Youth Empowerment Scandinavia. HA tok en prat med den unge initiativtakeren.

- Det virker som du holder en del foredrag, hvilke budskap ønsker du å formidle til andre?

Hovedbudskapet mitt er vel at man er bra nok, og at det er ingen andre som skal sette standarder for hva som er bra nok. Så lenge man er seg selv så er det mye bedre enn bra nok, egentlig.

- Du har jo din egen organisasjon, kan du fortelle litt om den?

- Da jeg var 15 reiste jeg alene til England på et kurs i lederskapsutvikling for ungdom. Det var en vanvittig mestringsfølelse, og det åpnet virkelig en dør for meg. Senere dro jeg tilbake for å være coach der, og jeg husker at jeg tenkte: «det her må flere få vite om». Så da stiftet like godt jeg og noen andre organisasjonen Youth Empowerment Scandinavia tidligere i år, og vi ønsker å gi ungdom som ellers ikke ville dratt på noe sånn, muligheten til å delta på noe nærmere hjemme. Youth Empowerment Summit, som er arrangementet vårt, blir det første av sitt slag, og det holdes på Scandic i Hamar i september.

- Hva ønsker dere å oppnå?

- Tusen ting. På en måte kan man si at det skal være en motvekt mot «generasjon prestasjon», og poenget er gi ungdom den selvtilliten og tryggheten som de trenger for å ta de valgene som er riktig for dem.

- Du var tidligere leder i Changemaker Hamar, hvordan gikk det for seg?

- Det var noe av det morsomste jeg har gjort noensinne! Jeg begynte i Changemaker da jeg var 14 år gammel, og startet lokallaget her på Hamar med noen venner. Så var jeg da leder i Hamar i tre år, og det tror jeg var med på å forme meg. Det å plutselig gå fra å ikke helt vite hvem jeg er, til å ta på seg en lederrolle - det er en veldig bratt læringskurve der. Det er jeg veldig takknemlig for nå, da. Når jeg ser tilbake ser jeg at jeg hadde ikke vært den jeg er nå hvis det ikke hadde vært for det.

- Hva vil du si du brenner mest for?

- Psykisk helse. Selvfølgelig kan jeg jo si miljøproblematikk og alle de tingene der, men for meg akkurat nå så er det psykisk helse. Det er jo egentlig litt derfor jeg startet denne organisasjonen også, fordi det er så vanvittig mange unge som sliter nå. Jeg har jo slitt selv og vet hva det innebærer, og da har den coachinga og de eventene jeg har vært med på hjulpet meg så utrolig mye, og gitt meg mentale verktøy og styrke til å takle det.

- For noen år siden ble du spurt av HA hva du ville gjort om du var statsminister for en dag. Kunne du tenke deg en karriere innen politikken?

- Jeg har jo tenkt på det. Men akkurat nå tror jeg ikke det er den veien jeg ønsker å gå. Spesielt fordi det handler mer om partipolitikk, og nå er ikke jeg helt der. Jeg kjenner jo mine egne meninger, men jeg tror at jeg kan utgjøre en større forskjell gjennom det jeg gjør nå. Det er på en måte det som er det viktigste for meg.

- Er det profesjonell speaker du ønsker å bli?

- Absolutt. Nylig ble jeg booka inn på Katta og Storhamar for å holde foredrag, og senere i dag skal jeg på Stange videregående. Det er jo det jeg har lyst til å drive med, man er jo gjerne litt usikker på hva man vil med framtiden, men jeg har veldig lyst til å holde foredrag på noe vis, og være med å hjelpe mennesker. Hvor jeg er i livet akkurat nå, så ser jeg at det kan jeg gjøre best mulig gjennom foredragsholding.

- Hvis du skulle gi ett tips til den 12-årige deg, hva ville det vært?

- Jeg hadde aldri forestilt meg livet mitt nå når jeg var 12 år, så jeg tror det må være «det blir bedre». Hadde jeg visst det hadde ting forandret seg veldig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke