Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Herlig natur i Trysilknuts fjellverden
Villmark: Fra teltplassen ved Ryensjøen, midt mellom to ulveflokker, hører vi bare gjøken som galer ko-ko.

Publisert: 04.aug.2017 06:23
Oppdatert: 04.aug.2017 06:36

Vinden fra nordøst gjør susen ved den idylliske gapahuken ved Ryensjøen (840 moh.) i Rendalen. Vi er i utkanten av Trysilknuts fjellverden – omtrent midt mellom Trysil, Engerdal, Åmot og Rendalen. Ørreten er ikke bettet, men det er derimot myggen.

Vi sender varme tanker til fiskeforeningen som har stablet store mengder tørr ved i den romslige gapahuken. Bålrøyken ser ut til å skremme både mygg og fisk.

Sølenfjellene dominerer i nord og i øst troner Rømundfjell. Sørover går vi rett inn i Trysilknuts fjellverden og østover kan vi vandre mot Fiskbekktjønna og Trysilfjellet.

Fjellturen inn til Trysilknuts fjellverden starter på setervangen ved Øverbekken. 50 geiter, tre røroskuer og setergutt Christian Saxrud inviterer inn på den idylliske setervangen. Rømme, geitost, pultost og smør produseres på gamlemåten og selges fra Øverbakksetra.

– Setra var den første bosettingen her inne i Osdalen. Her har husdyr og seterfolk levd med både ulv og bjørn i 100 år, forteller Christian Saxrud fra Oslo.

Fra setervangen går stien i glissen furuskog oppover langs Øverbekken. Det er fasinerende å tenke på at man vandrer i et område som huser to landskjente ulveflokker; osdalsflokken og slettåsflokken.

Stien fra setra og opp til Ryensjøen er lettgått selv med 20 kilo på ryggen. Det er akkurat fem kilometer opp dem slake lia mot Ryensjøen. Selv de aller yngste vil lett greie denne distansen.

Lukten av knusktørr furuskog på morenerygg og små multemyrer er fantastisk for en vandrer. Etter en time på stien – omgitt av vakker natur – får vi øye på Ryensjøen og ikke minst Sølenfjellene i nord.

Det sies at det skal være spesielt bra med multe på disse traktene. August skal i så fall være rett tid hvis du jakter på søt lykke i multemyrene.

Ryensjøen, derimot, var så sur etter mange år med forurenset nedbør at myndighetene kalket sjøen på 90-tallet. Ørret ble igjen satt ut i sjøen og storfiskere vi kjenner, kan fortelle om fisk i kilosklassen i sjøen.

– Men hvorfor skal dere dit og fiske, spør en osdøl vi treffer på veien. Han røper at ørreten er vanskelig å kroke på Ryensjøen. Han foreslår i stedet et par andre fjellvann.

Men vi har bestemt oss for den vakre sjøen 846 meter over havet over i grenseland mot Trysil og Engerdal.

Og vi angrer ikke selv om fiskebettet er elendig. Vi kroker en 200 grams ørret på mark, men flue og sluk vil ikke luringene ute i fjellvannet ha denne helga. 20 varmegrader gjør sitt til at ørreten trekker ut på dypt vann.

Vi koser oss likevel i sommervarmen ved Ryensjøen. Man kan slenge seg ned i lyngen og nyte utsikten mot Sølenfjellene mens man lytter etter ulvehyl fra Osdalen eller Slettås. Det er mange fine teltplasser, men vi foretrekker vestsiden av vannet, der gapahuken er satt opp der vegetasjonen skaper både le og variasjon i terrenget.

Ryensjøen er stedet hvis du søker naturens stillhet. Vi ser ikke et menneske på et døgn, men treffer på en familie på vår tur ned igjen til setra. Som fjellfolk vanligvis gjør, stanser man og slår av en prat. Vår tomme fiskeskreppe skremmer ikke folket på veg opp til sjøen å fullføre turen.

Vel nede igjen på den fine setervangen Øvrebekken blir vi møtt av geitflokken til Christian Saxrud – Oslogutten som tilbringer sommeren på ei seter langt inne i Osdalen.

Kombinasjonen av fjelltur, fiske og seterbesøk gir en meningsfull opplevelse i Trysilknuts rike. Men det er også fullt mulig å ta en søndagstur hvis man bare vil besøke setra. Idyllen egner seg utmerket for de aller minste da både kuer og geiter trives med folk rundt seg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke