Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Høstens fineste handletur
Stange vestbygd: Sesongens lokale råvarer venter på deg utover Stange-landet.

Publisert: 01.sep.2017 06:20
Oppdatert: 01.sep.2017 17:08

I bil med eller uten tak, eller på sykkel med eller uten motor, kan kursen settes mot Stange Kirke via rv. 222, og så følger man rv. 193 ved Bekkelaget. Snart er man ute på landevegen, blant ærverdige herregårder, åpen himmel og bølgende åkre. Egentlig er utsikten mer enn bra nok i seg selv, men i dette området finns også en rekke gårdsutsalg med lokale matvarer, som gjør turen til en opplevelse for alle sanser.

Flere av gårdene her har små utsalg, enten bemanna eller selvbetjent. En av de første mulighetene er på Kjemstad gård, som ligger på venstre side av vegen ca. en mil fra Hamar. Her kan du få stilt eventuelt søtsug, for her er det bringebær å få kjøpt. I hvert fall i ca. ei uke til. En kilometer til, og du finner en butikk som er åpent hele året, fire dager i uka. Her kan du også få tak i bringebær fra Kjemstad, for Louise Gjør på Fredheim gård samarbeider med flere av bøndene i nærområdet, i tillegg til å selge fra egen avling.

Vi svinger ned vegen mot Gillundstranda og inn på tunet til Fredheim Gårdsutsalg. Utsikten fra butikkens terrasse ut over Mjøsa denne solfylte sensommerdagen, er det ingenting å si på.

Inne i butikken finner vi bonden sjøl, som fikk ideen til gårdsbutikk etter å ha hatt selvbetjent eggutsalg i noen år. Louise skulle få rett i at her var det mer potensial.

– Vi har i snitt mellom 50–70 kunder her hver dag, sier den blide bonden bak kassa.

– Vi byr jo på en opplevelse. Folk kommer inn og sier; oi! Her var det mye fint og rart. Og så reiser de hjem med noe også. Enten det er grønnsaker til middagen, eller en fin gave de kan gi bort.

Louise kan by på sesongens bær og grønnsaker, fra egen gård eller naboene rundt. I tillegg er det saft, tekstiler, te, såpe og andre gaveartikler. At prisene er litt høyere her, henger folk seg sjelden opp i. De gjør det mye for turens del.

Og hvis du fortsatt har krefter i beina eller bensin på bilen, kan turen fortsette et par km sørover til Alm Østre. Her er det økologiske og biodynamiske produkter å få kjøpt, blant annet økologisk kjøtt fra gården. Butikken er åpen store deler av året, på fredager og lørdager. Her gresser hestene i sola, og lukta av kål og løk kjennes i neseborene. Det er som å stå midt i matfatet. Samtidig som du kan kikke bort på Stange Kirke, som er områdets blikkfang, og prikken over i-en, når det kommer til idyll og Toscana-vibber.

Østre Alm er en liten avstikker på ruta, for nå skal vi opp mot kirka igjen og svinge opp Fokholgutua og følge grusveien som snirkler seg gjennom kulturlandskapet. Når du ankommer Fokhol gård, kan du bare spasere inn i den selvbetjente butikken, og forsyne deg av det du vil. Men selvsagt ikke uten å betale for deg.

Inger Ivarrud er en del av forpakterlaget på Fokhol og har sjelden opplevd at folk forsyner seg av kassa.

– Noen ganger kommer det folk forbi som ikke visste om butikken, de har ikke med seg penger og spør om å få kjøpe noe likevel. De kommer som regel tilbake senere og betaler for seg. Jeg tror folk setter stor pris på at tilliten til kunden er så stor.

Det er uten tvil litt rørende når man står i det lille rommet, hvor sesongens lokale grønnsaker ligger på utstilling, og døra er åpen hele døgnet, året rundt. Her er du også garantert å unngå bomtur, hvis du er i beit for grønnsaker til middagen. Og har du glemt penger, kan du bruke Vipps.

Videre kan man følge Fokholgutua til den møter rv. 222, og kjøre noen hundre meter i retning Stange. Et skilt med «Solsikker og Lin» peker mot tunet til Guaaker Søndre, som har hatt sin solsikke-bod i over 25 år. Her også med prinsippet tillitsbasert selvbetjening. Men hvem stjeler blomster da? Bonde Anne Helene Ingberg Baardseth sier hun aldri har opplevd tyveri på de åra de har holdt på.

– Vi begynte med lin, og så fikk gubben en sprø idé om solsikker. Det, sammen med honningurt som vi også har, er også bra for både jordsmonn og humler, sier Anne Helene.

Og det må jo være bra for mennesker og.

Turen trenger absolutt ikke å være over her. Enda er det flere utsalg, som ølutsalget på Røhne Nedre, eller strikkeriet til Gemma Alders for å nevne noen.

Og når du er fornøyd, kan du finne noe godt fra posen, sette deg i veikanten og se sola gå ned over åkerlandskapet og Mjøsa. Utsikten får du nemlig på kjøpet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke