Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Jakten på grønne edelstener
Minnesund: Er du fysen på en ordentlig skattejakt? Da er smaragdgruvene på Minnesund et ypperlig reisemål.

Publisert: 15.sep.2017 06:52
Oppdatert: 15.sep.2017 07:04

For her på vestsida av Mjøsas nedre del, er det ikke utsikten utover den blanke fjorden som er interessant. I stedet er blikket festet rett ned i rustfarget stein, som bortover et belte på tre hundre meter, ligger strødd i alle størrelser fra langt oppi åssiden og ned til der bølgene vasker inn. Grundig gransker øynene hver centimeter. Man setter seg ned på huk, og snur på det som en gang var fjellets indre. Var det ikke noe skinnende med den stenen? Nei, det var bare et glasskår. Heldigvis er HAs utsendte ledet av noen med et erfarent blikk.

– Se her, sier Anne Grete Røise, innehaver på gården Byrud, som eier grunnen vi står på.

I hånden har hun to knøttsmå lysegrønne klumper.

– Er det … ?

– Ja, det er det.

Bakgrunnen for dagens opplevelser ved Minnesund, stammer tilbake til 1899. Da stiftet engelskmannen og geologen Edward Y. Aston selskapet «The Norwegian & General Exploration Company Ltd.», hvis formål var å sprenge hull i berget. Kompliserte geologiske prosesser for 270 millioner år siden, førte til at fjellet her inneholder noe som er svært uvanlig, uansett hvor du er i verden: smaragder. Det er verdens mest sjeldne edelsten, og prisen? Høy. Gruvene ved Minnesund er de eneste av sitt slag i Nord-Europa, og smaragdene fra Minnesund ble eksportert til hele verden, til Tyrkia, Pakistan, Tyskland og USA. Et rykte sier at den engelske kongekronen er besatt med smaragder fra Mjøsas bredd.

Uansett hva som stemmer, sprengte i ti år lokale og utenlandske arbeidere seg innover i fjellet. I forbindelse med gruvedriften, ble det bygget knuseri, vaskeri, smie og administrasjonsbygning. I dag er det bare gruvegangene og overskuddsmassene som vitner om det som var, men årlig strømmer 6.000 mennesker til for å lete etter bergets grønne gull.

– Var dere interessert i stein før?

Spørsmålet går til Røise og mannen Ole Jørgen Bjørnstad. Siden 1994 har de drevet organisert aktivitet rundt de gamle gruvene. For etter at de tok over gården Byrud tidlig på 90-tallet, ble de stadig forundret over folk som kom innom, leverte en femtilapp, og strøk av gårde ned mot gruvene som ligger på gårdens mark.

– Det var nok en ordning de hadde med den gamle eieren. Så vi tenkte, hvorfor ikke gjøre mer ut av det? forklarer Røise.

I dag får de besøk av skoleklasser, bedrifter, steinsamlere og familier som vil ha en opplevelse på historisk grunn. På forespørsel får man også en guidet omvisning inn i en av de tolv gruvegangene, som strekker seg opptil åtti meter inn i berget. Det anbefales ikke å gå inn alene, og HA kan bekrefte at det er en riktig vurdering. Store hull og gruveganger i flere etasjer gjør det til en skummel øvelse. Det er også forbudt å lete etter edelstener i fjellet.

Men så tilbake til spørsmålet:

– Vi er naturbarn, veldig glade i å være ute. Men stein var nok ikke det vi hadde mest greie på, innrømmer Røise og Bjørnstad.

I dag vet de mye om stein, mineraler og fjellets hemmeligheter. På stabburet på gården er det et lite museum med mineraler fra hele verden. Her kan du kjøpe smykker, og flere har brukt smaragder fra Minnesund i gifteringene.

Røise lever nå utelukkende av å ta imot nysgjerrige sjeler, som kan komme ens ærend helt fra Japan for å rote i overskuddsmassene ned mot Mjøsa. Sesongen er fra 15. april til 30. september, og det du finner, får du beholde mot en liten slant.

De siste som prøvde seg på stordrift, var tyskerne. Under krigen undersøkte de mulighetene for å gjenåpne gruvedriften ved Minnesund, men slo fra seg planene. Ingen vet heller helt hvorfor engelskmannen Aston ga opp etter bare ti år, men det kan ha sammenheng med at man gjenoppdaget smaragdforekomstene i Colombia på samme tid. En hemmelighet som i utgangspunktet forsvant med aztekerne. I dag utvinnes nitti prosent av alle smaragder i det søramerikanske landet, men Røise bekrefter at det fortsatt er mulig å gjøre solide funn ved Mjøsa.

– Den største smaragden som er funnet her i vår tid, var 4,4 centimeter lang og tykk som en tommel, sier smaragdguiden.

Innover i gruvene er det bekmørkt, og det er ikke vanskelig å forestille seg at det var hardt arbeid. Nå kommer folk for rekreasjon og en spennende opplevelse.

– Mange som ikke er vant med det, sier det er en helt egen stemning å komme ned til Mjøsa, sier Røise.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke