hacklink
18. sep
 
Kapper seg til VM
Sivert Lindstad (18) fra Vang er allerede norgesmester innen motorsagsport, og ihuga landbruksentusiast. Nå går han for gull i VM.

Publisert: 08.jul.2017 09:08
Oppdatert: 08.jul.2017 09:20

Hjemme på gården Arnset Østre i Vang møter han oss, den smilende odelsgutten og norgesmesteren i motorsagsport. Sivert Lindstad (18) er bare så vidt myndig, men unggutten har allerede etablert seg som et stort talent i det internasjonale motorsagsportmiljøet.

Hva går konkurranser med motorsag ut på?

Det er fra gammelt av for å finne ut hvem som var best til å hogge tømmer. Nå er det ikke så veldig mange i Norge som hogger manuelt lenger, så nå er det mer en «show-tevling». Det går mest på tid og presisjon, alt skal gå så fort som mulig. I utlandet ses det nærmest på som en jobbsøknad – gjør du det bra i tevlinger, er det lettere å få seg jobb. Her i Norge arrangeres det av Norges Bygdeungdomslag.

Hvilke forskjellige øvelser er det?

En av øvelsene går på vedlikehold av motorsaga, den heter «sverdsnuing med kjedebytte». Ellers er det forskjellige presisjons- og fartsøvelser, det er trefelling, under- og overkapp, kvisting og presisjonskapp.

Du har allerede utmerket deg innen sporten. Er det blitt mange medaljer?

Jeg er på landslaget sammen med tre andre, og vi har jo reist litt utenlands og konkurrert. Nå nylig var vi i Sveits og Tyskland på invitasjon fra sponsoren Stihl. Hadde vi deltatt som vanlige deltakere, hadde det blitt medaljer begge steder. Jeg har vunnet NM to ganger i år, og i fjor tok jeg tre VM-medaljer i Polen.

Har du satt deg noen langsiktig mål du prøver å nå?

Det arrangeres NM i Lillehammer nå til høsten med kongepokal til den beste sammenlagte utøveren. Den har jeg sagt skal hit. Jeg vant jo i fjor, og da slo jeg alle seniorene også. Ellers så arrangerer Norge VM i 2018, og da har jeg vel som mål å bli juniorverdensmester.

Er det en farlig sport?

Nei, det er ingen skader. Det er mange som sier at motorsag er så farlig, men det er så stort fokus på sikkerhet. Du kan for eksempel ikke flytta beina hvis kjedet går rundt, og det er selvfølgelig påbudt med fullt verneutstyr.

Når fant du ut at du ville holde på med dette?

Det var en påske her da jeg ikke hadde så mye å gjøre, jeg var vel 13 år. Faren min har også drevet med det, men det var ikke på det nivået her da. De to første årene jeg var med på NM, måtte far skrive under på at NBU ikke hadde noe ansvar for meg om noe skjedde, for jeg var ikke gammel nok. Da var jeg 14 og 15 år.

Er det noe stort miljø for motorsagsport her til lands?

Det er vel ikke sånn kjempestort, men vi har et landslag. Alt foregår gjennom Norges Bygdeungdomslag. I NM regnes det med 50–60 deltakere. Kjønnsfordelinga er nok litt skjev, men det bygges et miljø også på damesiden. Vi skal blant annet ha med fire damer til Belgia i august.

Hva slags planer har du for framtiden?

Jeg går på Jønsberg nå, så jeg tenker det blir noen år på Blæstad etter det. Jeg skal jo overta gården også etter hvert, og jeg har jo noen planer for hvordan jeg skal drive den. Nå har vi bare korn, men jeg ønsker å satse på melkeku om noen år. I tillegg driver jeg litt med entreprenørskap, jeg startet nylig et landbruksforetak. Det er et enkeltmannsforetak, men broren og faren min har vært med og hjulpet så langt. Jeg driver med snøbrøyting, strøing og graving. Jeg syns det er verdt å ta vare på den arbeidsplassen som fins her om man får muligheten til det. Man må passe på å tørre å satse mens man er ung.

Tror du motorsagevnene dine vil komme godt med?

Ja, det vil jeg da si. Folk vil vel heller ha en verdensmester enn en pensjonist til å hogge trær for seg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke