Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Klart for nye sprell i vakre Åstdalen
Kortreist: Bjønnåsen er et eldorado for friluftsfolk. Lørdag braker det også løs med fest og moro på Pultostmart’n.

Publisert: 16.jun.2017 06:52
Oppdatert: 16.jun.2017 07:01

På Bjønnåsen er det stille før stormen. Forbi den store gressletta ved Bjønnåsbrua renner elva Åsta langsomt forbi – med ganske mye lavere vannstand og intensitet enn under den lille vårflommen midt i mai. Lørdag blir gressplenen langs elva forvandlet til en gedigen folkefest når den tradisjonelle Pultostmart’n går av stabelen for tolvte gang. Eller var det ellevte?

Arrangør Sjur Østvang ler høyt på telefonen når han konstaterer at han har kommet helt ut av tellingen. Han er uansett ikke så opptatt av tall og statistikk. Denne helga handler nemlig alt om kortreist mat, flott natur og trivelige mennesker i skjønn forening.

– Med 2.000 besøkende er vi Ringsakfjellets største kulturarrangement. Vi er også den eneste rendyrkede pultostfestivalen i verden, sier Østvang selvsikkert.

Mange år har gått siden han og Birger Lillesveen stablet den populære festivalen på beina. Østvang er glad for at arrangementet fortsatt har livets rett – og det med god margin.

– Pultostmart’n har virkelig satt både Åstdalen og Bjønnåsen på kartet. Birger fortjener stor ære for å ha kommet opp med hele ideen, sier han.

Østvang mener mye av oppskriften bak suksessen handler om å skape et lunt og jordnært arrangement hvor alle kan trives.

– Her er det verken inngangsbilletter eller parkeringsavgift. Det vi selger skal være til ganske rimelige priser. Vi er en ivrig dugnadsgjeng som står bak hele greia. Vi tuller og har det mye moro, men er også seriøse når det trengs.

Også i år vil de besøkende kunne stifte bekjentskap med en rekke ulike typer kortreiste delikatesser, deriblant spekemat og rømme – og selvsagt også den kjente og kjære pultosten som så mange har lært seg å like.

– Vi kaller det «stuttrest» her på Hedmarken. Det meste er stutt oppi Åstdalen. Selv jeg er stutt, sier Østvang – og bryter ut i enda en latterkule.

For å kompensere har arrangørene nok en gang trykket opp T-skjorter med teksten «størst i Ringsakfjellet» på ryggen.

I løpet av lørdagen vil det bli gjennomført flere konkurranser, deriblant verdensmesterskap i pultost. Høyst uoffisielt riktignok, men likevel svært så prestisjefullt.

– Jeg har vunnet tre ganger, så nå er jeg disket og får ikke lov til å være med lenger. I år skal jeg derfor sitte i juryen sammen med blant andre Sigbjørn Johnsen, gliser Østvang.

Fylkesmann Johnsen får æren av å åpne hele festivalen, før blant andre Tor Karseth overtar rampelyset for å underholde fra scenen.

Senere blir det også andre verdensmesterskap, deriblant «VM i hujing».

– Her er det om å gjøre å skrike høyest, sier Østvang.

VM i mannfolkbæring er derimot strøket fra årets program.

– Ja, nei, det har vært litt dårlig deltakelse de siste årene, sier Østvang – og oppfordrer kvinnfolka til å ta mennene sine på ryggen og begynne hardtreningen til neste års festival.

Under arrangementet vil det også bli presentert en rekke tilbud og produkter til hyttefolket.

– Man får kjøpt både sopelimer og gudene vet hva, humrer Østvang.

Det viktigste innslaget under Pultostmart’n blir uansett maten. For dem som ikke har forspist seg på ost, blir det dans og rekeaften utpå kvelden.

I framtiden håper Østvang å kunne oppjustere festivalen enda et par hakk.

– Vi har en våt drøm om å få i stand setra på Bjønnåsen, slik at vi kan lage pultost og invitere med oss folk inn.

En svært munter Østvang avslutter med følgende oppfordring:

– Hvis du vil ha én opplevelse i år som du ikke glemmer, så er det Pultostmart’n som gjelder. Fikk du forresten med at jeg er tre ganger verdensmester ...?

Åstdalen er samtidig mye mer enn bare pultost, hytteliv og folkefest. Margrethe Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken Turistforening er full av lovord om naturen i området rundt.

Skjeseth anbefaler blant annet en fottur til Svartkampen.

– Ellers er det alltid fint å gå fra Skvaldra til Godlidalshytta og videre til Tuva, Ringsakers høyeste fjell, sier hun.

Skjeseth sier det også er verdt å ta med sykkelen og suse innover i retning Sjusjøen eller Øyerfjellet. Man kan også padle på Åsta.

– Åstdalen er generelt et veldig fint utgangspunkt for turer, for eksempel på Rondanestien. Man kan også ta en todagers gåtur på Birkebeinerstien fra Rena til Lillehammer – med overnatting på Åkerssetra, avslutter hun.

Skjeseth anbefaler å bruke nettstedet Ut.no for turtips, kart og bilder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke