22. okt
 
Fin tur til gamle dager
Mattest: Med fleskepannekake, medisterkaker med nykål og rabarbrasuppe, er retrostemningen sikret. Kafé Julie på Prøysenhuset har en frisk smak av gode gamle dager.

Publisert: 28.jul.2017 06:57
Oppdatert: 28.jul.2017 07:01

Men jeg tror ikke at de gamle dagene egentlig var så gode, sier Henriette. – Jeg tror heller ikke at hverdagsmaten i Alf Prøysens barndomshjem lignet på alt som serveres på Kafé Julie. For folk hadde neppe verken cæsardressing, krepsehaler i skalldyrsalaten eller fikenmarmelade til osten.

– Det hadde de ganske sikkert ikke, sier Hanna. – Men menyen har et preg av tradisjonsmat likevel.

– Og det er gøy å leke med retro, sier Henriette.

Så er det da også lett å hygge seg på kafeen i Prøysenhuset. Fra oppstarten i 2014 har den stadig utviklet sin form, og det er blitt et godt spisested også utenfor festivalukene. Men det er noe spesielt under festivalen, når det kryr av unger i hver krok, og foreldre som lurer på hvor de er. Men bare blåbærpannekaka kommer på bordet, så dukker de opp igjen.

– Jeg synes de har balansert fint mellom det tradisjonelle og oppdaterte, sier Hanna. – Gode kjøttkaker i herlig fløtesaus (150 kroner) minner om hjemmelagde, og det gjør nykålen også. Et dryss av persille over potetene er også slik det alltid måtte være en gang.

– Fleskepannekake (140 kroner) er vel den mest tradisjonsrike av alt på menyen, sier Henriette, som er godt fornøyd med Prøysenhusets oppdaterte variant, og som er ekstra raus med fleskebitene.

– Det kan nok diskuteres om fleskepannekake ble servert med grønn salat. Og det er ikke sikkert det var vanlig med rørt tyttebær heller, men det er jo veldig friskt og godt da.

Dessertene har helt fra starten vært berømte på Prøysenhuset, og det er det fortsatt grunn til. Bløtkaken (50 kroner) er en skikkelig gammeldags kremkake med bær, og biten som serveres er diger som et hus.

– Deilig saftig og litt overdådig, sier Hanna.

– Fint for meg det, sier Henriette. For hennes eplekake (40 kroner) er for tørr, og da hjelper det å stjele krem fra naboen.

– Jeg har forresten lyst til å jobbe her jeg også, sier Hanna. – For da får jeg sikkert slik kjole som alle de andre frivillige har, og de er egentlig veldig fine.

– Det er slike detaljer som gjør det så hyggelig her, sier Henriette. Prøysenhuset er virkelig verdt et besøk – også for å gå på kafé.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke