Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Slet selv med språket - gir stemme til Donald
Som barn slet han med språkvansker. Nå gir Ståle Dammen Ek (24) stemme til Andebys største helt.

Publisert: 03.nov.2017 09:28
Oppdatert: 03.nov.2017 09:38

Ståle Dammen Ek fra Hamar er det man trygt kan kalle et multitalent. Siden han var barn har han vært superinteressert i Donald. I mange år øvde han hver eneste dag på å kopiere stemmen perfekt. Som tenåring begynte han å trikse med yoyo. Han har vært med på Norske Talenter. Og han jobber for Disney som den norske stemmen til Donald Duck.

– Hvordan er det å jobbe med å oversette Donald til norsk?

– Det er ekstremt morsomt. Jeg er meget takknemlig og veldig glad for at jeg får bære Donald-fakkelen videre.

– Men hvordan fikk du jobben?

– Det begynte med at jeg så en artikkel i Telemarksavisa Varden om at daværende Donald-oversetter Nickolas Main Henriksen skulle slutte i jobben. Jeg bestemte meg for å prøve meg på flere studioer som driver med dubbing og oversetting. Så ringte SDI Media, som driver med dubbing, og lurte på om jeg ville gjøre en audition for de. Det ville jeg selvfølgelig. Så jeg dro inn til studioet deres, spilte inn noen linjer, og dro hjem igjen.Det tok litt tid før jeg fikk svar. To andre var også valgt ut til auditioner, så jeg tenkte litt pessimistisk at det ikke ville bli meg. Men så fikk jeg plutselig beskjed om at de hadde valgt meg.

– Kan du fortelle om oppveksten din?

– Jeg hadde spesifikke språkvansker som barn, og slet med korttidsminnet. Derfor var jeg ikke en av de mest engasjerte. Jeg var veldig sjenert og hadde vansker med å komme innpå de andre i klassen. Jeg snakket nærmest mitt eget språk, som bare mor og far og min nærmeste familie forstod. Hver gang jeg besøkte min bestemor i Fredrikstad måtte storesøster nærmest være tolk for at hun skulle forstå hva jeg sa.

–Hva slags påvirkning hadde språkproblemene på din oppvekst?

– Det har vært en utfordring. Jeg ser på meg selv som heldig, jeg har en veldig sterk og hyggelig familie som har fulgt meg opp gjennom årene. Jeg gikk god hjelp av PPT-tjenesten, som fulgte meg ganske tett. Jeg tror nok de fleste har vært gjennom en situasjon der de tenker at det ikke finnes noen vei framover, men takket være det at jeg fikk god støtte, og at jeg fant min egen måte å sosialisere meg på gjennom det å trikse med yoyo, har hjulpet meg.

– Yoyoen betyr altså noe helt spesielt for deg?

– Den har vært en fin isbryter. Der jeg før ikke helt klarte å få kontakt med andre gjennom å snakke med de, fikk jeg lett oppmerksomhet når jeg tok fram yoyoen. Det har hjulpet meg å få mer selvtillit, og jeg har blitt mer bevisst på hvordan det jeg gjør påvirker andre rundt meg.

– Mange ser nok på yoyo som en forbipasserende greie?

– Egentlig er det en ganske krevende øye-og-hånd-koordinasjonsøvelse. Du må ha det grunnleggende på plass for å bli god.

– Litt tilbake til Donald. Hvordan er det å være i studio?

– Det er spennende. Det å gjøre opptak, det gjør noe med deg. Jeg er så heldig å få jobbe sammen med noen av Norges flinkeste, som Harald Mæle, han som har den norske stemmen til Onkel Skrue. Det har vært en ære for meg.

– Han har blitt en slags mentor?

– Det kan du godt si. Han har vært i studio og spilt inn så mange ganger. Han hjelper meg med å gi litt uttrykk til Donald,

og finne oversettelser som passer godt.

– Hvordan ser fremtiden din ut?

– Jeg håper jeg får være stemmen til Donald så lenge jeg har lyst til det. Han er en karakter som jeg kommer til å elske og leve med resten av livet. Hvert år spiller jeg inn lydklipp til Disney On Ice. Ellers prøver jeg akkurat nå å lære meg å spille gitar. Før kunne jeg bruke timevis på å øve enten yoyo eller Donald-stemmen. Nå sitter disse tingene så godt, og jeg har fått mer interesse for å prøve å lære meg nye ting.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Entusiast: Selv om Donald er den store helten, har yoyoen vært Ståle Dammen Eks følgesvenn helt fra tenårene av. Foto: Ørjan Brendløkken. Foto: Ørjan Brendløkken
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke