Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Farvel «bjørnungen»
Den kjente brune ølflaska, også kalt «bjørnungen», som har vært med oss siden 1967, er det tappet øl på for aller siste gang.

Publisert: 21.jul.2017 13:08
Oppdatert: 21.jul.2017 13:15

Ringnes bryggeri er et av de siste bryggeriene som har flaska, men nå er det slutt. Dette er en endring ølspesialist Sigrid Strætkvern ønsker velkommen.

– Det er en tid for alt. Jeg tror dette gir en mulighet for større fleksibilitet når det gjelder utforming av flasker. Det er så mye spennende man kan gjøre. Hjemme har jeg vinduskarmen på kjøkkenet full av tøffe ølflasker i forskjellige varianter, forteller Strætkvern.

De nye flaskene på markedet vil ikke ha panteordning, men ølspesialisten oppfordrer til å tenke på miljøet når de skal kastes.

– Så lenge folk er flinke til å kaste de nye flaskene uten pant i glasscontainere, og viser respekt for naturen, så synes jeg det er helt greit.

valgte den bort

Forbrukerne er årsaken til at de brune 0,33 flaskene blir borte, ifølge Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

– Forbrukerne velger den bort, og salget har sunket. Det har vært en stor overgang til boksøl, og dette er en utvikling man ser i hele Europa. Glassflasken blir utkonkurrert også av slankere flasker med tynnere glass, sier Nome.

Det er denne utviklingen den brune flaska er en del av, når den nå har fått nytt utseende og blitt til en ny type flaske.

– Den nye typen er en gjenbruksflaske som kastes i glasscontainere. Glasset er fremdeles i fargen brun eller grønn for å beskytte ølet mot sollys, men har fått et slankere utseende, forteller Sigrid Strætkvern.

Ingen pant

På de nye gjenbruksflaskene er det ingen pant. Etter en diskusjon innad i bransjen, har det blitt enighet om at å kaste flaskene i glasscontainere fungerer bra, ifølge Nome.

Er du en av dem som har flere av de gamle ølflaskene liggende, bør du pante dem nå.

– Jeg er usikker på hvor lenge det er pant på dem. Det avgjør strekkoden og maskinen som registrer dem. Jeg håper det er en stund til, for jeg har mange kasser i kjelleren, forteller Strætkvern.

Hvorfor bjørnungen

Om du lurer på hvorfor ølflaska, som nå er historie, fikk kallenavnet sitt, har Strætkvern svaret.

– Navnet fikk ølflaska mest sannsynlig på grunn av isbjørnen som tidligere var på etiketten. Ringnes valgte isbjørnen etter at Ringnes sponset store summer til både Fridtjof Nansen og Otto Sverdrups ekspedisjoner til Nordishavet, avslutter øleksperten, som i juni feiret 30-års jubileum i ølbransjen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke