17. sep
 
Lokalt 20 år etter
Denne uka er det 20 år siden daværende HA-journalist Bjørn-Frode Løvlund skrev HAs aller første ølspalte.

Publisert: 07.jul.2017 06:24
Oppdatert: 07.jul.2017 11:41

Det første ølet vi anmeldte var Hansa Lemon.

Den gangen var det ikke på langt nær samme utvalget av øl i norske butikker og på Vinmonopolet som det er i dag. Mikrobryggrevolusjonen har satt oss ølelskere i en fantastisk posisjon, og valgmulighetene er nær ubegrenset.

Vi markerer jubileet med å drikke et relativt lokalt og kortreist øl, i form av Gjøvikenser’n. En lys, sommerlig pale ale som Hadeland Håndverksbryggeri har brygget for ølbutikken Gulating. Den kommer på halvlitersflaske, holder 4,5 prosent og koster 60 kroner.

«Ølet er friskt og balansert, akkurat som en gjøvikenser skal være» skriver Gulating på flaska, som kun er tilgjengelig over disk på Gjøvik. Å beskrive folk fra Oppland skal jeg ikke gi meg ut på i det hele tatt, men at beskrivelsen passer greit for ølet, det kan jeg gå god for. Fargen er oransjegyllen, og ølet har en fin, litt tørr fruktighet og nokså moderat bitterhet. Det føles friskt og leskende og – ja – sommerlig.

For meg blir det dog kanskje noe vel snilt og mangler litt sting og kraft for å bli en pale ale å huske. Men det er ingen tvil om at dette er et veldig anvendelig matøl til særlig kjøttretter på grillen.

Hadeland Håndverksbryggeri ligger som et lite, men spennende bryggeri i den gamle mølla i Gran sentrum. Jeg lander på en firer for sommerølet Gjøvikenser’n. Og registrerer at det er akkurat det dobbelte antall øyne på terningen som det endte med i den aller første ølspalten som sto på trykk i HA for 20 år siden.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke