17. sep
 
Super ferie-ale

Publisert: 31.aug.2018 06:41
Oppdatert: 31.aug.2018 07:00

Forrige fredag løftet jeg fram et temmelig ungt mikrobryggeri fra det greske ferieparadiset Kreta. Det har så smått, også i dette området der turistene først og fremst vil ha lys og iskald lagerøl eller pils, dukket opp en lokal ølkultur.

De som leste ølspalten for en uke siden husker sikkert at vi var meget begeistret for en fatvariant av en ufiltrert lager fra dette bryggeriet. Siden da har mannskapene her i ølspalten vært på bryggeribesøk og omvisning på mikrobryggeriet, som ligger bare halvannen mil utenfor Platanias. Foreløpig er det kun på bryggeriet du får kjøpt dette mikrobrygget på flaske. Men det er verdt turen.

Jeg smakte meg gjennom pale ale, dunkel, en belgisk variant, lager og pilsner, og alle falt meget godt i smak. Men aller best liker jeg denne pale alen. Seks prosent sterk, brygget etter renhetsloven og humlet med Cascade. Ølet har en nydelig, nesten kremet karamelltone. Det er langt og sammensatt, og særdeles fint balansert ut med en bitterhet som sitter.

Jeg vet at mange sikkert skal nedover en tur i høstferien, og da må du i så fall gi meg ditt ord på at du forsøker deg på dette lokale ølet.

Cretan Brewery har kapasitet til 600.000 liter øl i året. Vann er en stor utfordring i dette tørre øysamfunnet; masseturismen overforbruker vannressursene. Bryggmesteren har funnet en måte å redusere vannforbruket fra 10 liter per ferdig liter øl, til fem. Vørteren presses for vann etter bruk, og vannet brukes til å vanne jordbruksjord i nærområdet

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
6_Bilde?6_Bilde
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke