Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Øyungen – høyfjellet som har alt
Villmark: På Øyungsfjellet kan du jakte på både ryper og ørret, men du kan også vandre milevis i fine turstier.

Publisert: 18.aug.2017 07:13
Oppdatert: 18.aug.2017 07:19

Det plasker i vannkanten. Vakringene brer seg i Øyungen. Lettere opphisset setter vi straks i gang med å gjøre i stand markdoningen. Om litt kan vi sette oss ned å vente på at fiskestengene bøyer seg mot vannet som et sikkert tegn på at en halvkilosrugg har slukt markklysa.

Suget etter Øyungsfjellet starter allerede i juni og er på sitt sterkeste i august. Det er i august ørreten vandrer opp i Lona og vi kan smyge oss langs bekken og lirke markkroken forsiktig ut i fjellbekken. Det er i august vi snører på oss fjellstøvlene og beveger oss innover mot Svartkampen eller Godlidalen.

Det er i august fotturistene strømmer inn i Øyungsfjellet i likhet med bærplukkere og en og annen rypejeger på utkikk etter fugl som skal skytes om noen uker.

Multesankerne bør finne seg annet terreng, for jeg har, tro det eller ei, knapt sett kart eller blomme rundt sjøen. Men orker du å gå inn i Hemmeldalen i siste halvdel av august kan kanskje bli belønnet med gylne bær. Rypejegerne kan hende er heldigere, for en kilometer opp langs Lona skremte jeg nylig opp et rypekull.

Øyungen ligger så langt nordøst du kan komme i Ringsaker kommune. Fjellområdet grenser mot både Hamar og Stor Elvdal. Selve sjøen ligger 886 meter over havet og Tuva, den høyeste fjelltoppen, rager 1.090 meter over havet.

Takket være villreinen i Rondane bygges det ikke hytter rundt Øyungsjøen. De eneste spor etter menneskelig byggeaktivitet er de små fiskebuene/båtnaustene i sørenden av vannet.

Noen hundre meter nordvest for sjøbuene har grunneier Pihl satt opp ei ljørkoie til allmenn forlystelse. Koia kan fint huse et par overnattingsgjester.

Men det aller triveligste er å finne seg en teltplass i vannkanten. Den fineste leirplassen ligger i nordenden av Øyungen. Hardbakke, tilgang til friskt vann, bålplasser og gode fiskemuligheter gjør nordenden til et godt sted å være teltboer for ei natt eller flere dager. Men det er ikke uvanlig at plassen er okkupert flere helger i løpet av sommeren.

Men fortvil ikke; på østsiden av sjøen er det også flere fine teltplasser. På Øyungen kan du også være så heldig at du er helt alene en sommerkveld. Det er kun gjøken, en sjelden streifulv eller noen sauer som holder deg med selskap i dette vakre høyfjellet i nordenden av Hedmarksvidda.

Aller helst er du ikke alene. På turstiene rundt sjøen rusler fotturistene i alle himmelretninger med sekk på ryggen. De sprekeste setter kursen mot Hemmeldalen, Støpholen, opp mot Tuva eller innover Godlidalen.

Er du helt rå og har ei ferieuke til gode tråkker du nordover langs Rondanestien. Langs denne stien er nesten ikke grenser for hvor langt du kan gå. Og med passe intervaller finner man ei selvbetjeningshytte eid av turistforeningen.

Å gå i fjellet blir stadig mer populært. I 150 år har Den Norske Turistforening tilrettelagt for gode og trygge naturopplevelser i fjellheimen. Men nå strømmer turistene ut i naturen i et slik antall at styreleder Berit Kjøll i DNT krever nye ressurser til nye tiltak.

Etter jevn vekst de siste 19 årene, har DNT nå passert 300.000 medlemmer. Foreningen har fått hele 50.000 nye medlemmer de fire siste årene.

DNT opplever stor pågang nå i høysesongen, og på det meste er det 700 personer som melder seg inn i løpet av én dag.

– Dette er en gledelig bekreftelse på at friluftsliv er en viktig del av både hverdag og ferie for svært mange, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

– Norge har sterke friluftstradisjoner, og landet vårt innbyr til bruk av en unik og variert natur året rundt. Men medlemsveksten er også et resultat av den store innsatsen som legges ned av frivillige landet over for å skape aktivitet, vedlikeholde hyttene og merke 22.000 kilometer med stier, sier Øveraas.

Sommersesongen er høysesong for turgåing og tradisjonelt sett tiden da DNT får flest nye medlemmer. At tallene på medlemmer går opp gjenspeiler også trafikken i fjellet så langt:

Hamar og Hedmarken Turistforening er aktive i Øyungsfjellet. Selvbetjent hytte i Godlidalen og vedlikehold av Rondanestien er ved siden av organiserte fjellturer noen av tilbudene HHT har i denne delen av Hedmarksvidda.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke