Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Populær natursti som passer alle
Gåsbu: Naturstien på Gåsbu lokker både store og små ut på tur. Her kommer alle fram, både på bena, i vogn og i rullestol.

Publisert: 08.sep.2017 06:13
Oppdatert: 08.sep.2017 06:26

Det er mange som koser seg på rusletur langs den tre kilometer lange stien, en fin søndag i september. Halvveis langs runden, der Vang Almenning har satt opp benker og gapahuker, er for mange småbarnsfamilier en naturlig stopp på turen. Denne søndagen møtte vi flere barnefamilier som koste seg med kaffe og vafler her.

– Egentlig bruker vi denne stien altfor sjelden. Det er veldig fint her, og så er det ikke så langt å kjøre, sier Karoline Arneberg fra Hamar.

Både hun og de andre voksne husker at de var på tur med barneskolen hit. Nå er det deres egne barn som skal få inn tradisjonen. Her er det fint å løpe rundt, kaste stener i elva og prøve gapahukene før turen går videre.

På bordet ved siden av har de også lange tradisjoner med turer på naturstien.

– Vi har gått denne turen en gang i året helt siden ungene var små. Nå er de voksne, men vi fortsetter med den årlige turen, sier Lillian Engstad fra Hamar.

Like ved møter vi også Unni Lånke Mathisen som er på tur med flere barn og voksne.

–Vi har vært her med barnehagen min og det var morsomt, forteller Unni, som går i Skramstad barnehage.

Lenger nede på stien kommer Veronica Torgersen og Kine Hagetrø med hver si barnevogn. Veronica er opprinnelig fra Haugesund, men har bodd i Hamar de siste sju årene. Hun er blitt glad i naturstien.

– Vi er her ofte, det er så fint her. Det går helt greit å komme fram med barnevogn, enda vi har vogner med små hjul. Vi bruker litt tid når vi har med barn som skal gå sjøl, men vi setter av dagen når vi skal hit, sier Veronica Torgersen.

Naturstien på Gåsbu ble anlagt i 1993-94 av Vang Almenning og ble veldig raskt et populært turområde. Den gruslagte stien som starter rett ved parkeringsplassen på Gåsbu, var lett å gå, men langs stien var det også mye å lære. Her var det skilt som fortalte om steinsorter, om rovdyr, om jordsmonn og mye mer. Flere steder langs stien var og er det mange benker og bord. Underveis står det også koier av den typen som ble brukt av skogsarbeidere tidligere.

Flommene i 2016 og nå i vår gikk hardt utover naturstien. Men Vang Almenning er i full sving med å sette den i stand igjen.

– Nå er det mange år siden stien ble laget, og det blir slitasje etter hvert. Det var flere som kontaktet oss om det. Derfor fylte vi på 1.000 tonn med grus langs stien i fjor, og vi har også hevet stien der den gikk langs elva for at den skal bli mindre utsatt for flom, forteller arbeidende styreleder i Vang Almenning, Magne Svenkerud.

I fjor fjernet almenningen alle skilt som var i ferd med å råtne bort. De tok også bort de gapahukene ved grillplassen som var ødelagt. Nå setter de opp en ny gapahuk, og i løpet av september skal det komme opp nye skilt som forteller om det du kan se langs stien.

– De som bruker stien nå, vil også se at vi har hugget mye skog og plantet nytt i et område. Hensikten har vært å vise det aktive skogbruket. Der det nå er hogget, vil det om 10 år være to meter høye trær. Vi mener at dette er mye mer spennende enn å komme inn i en mørk skog der en ikke ser så store endringer. Nå kan vi vise livsløpet til skogen. Her vil vi også sette opp skilt der vi forklarer hvordan vi driver skogen og hva skogen brukes til, sier Magne Svenkerud.

Da de satte i gang med hogsten, oppdaget de også ei stor kullgrop. Når de nye skiltene kommer opp, vil de også vise veg til denne gropa, litt utenfor stuen.

Flommen i fjor rev også med seg demningen ved grillplassen, og den ble rammet på nytt under flommen nå i vår. Nå blir det trolig en litt lavere demning enn tidligere. Grillplassen, som endte ute i elva under flommen, er nå tilbake på land.

Utkikkstårnet langs naturstien, bygget rundt et høyt tre, har holdt stand i alle disse årene. Fra toppen her kan du se ned til Gåsbu over tretoppene, og det er akkurat så spennendeskummelt det skal være for de minste. Rundt utkikkstårnet er det samlet mange ulike steiner med skilt som forteller hva slags steinsort det er. Hvis du ikke har sett sandstein, kalkboller, gneis og...., får du sett det her.

Men denne dagen var det kanskje andre ting som fristet mer enn steiner. For rundt utkikkstårnet var det utrolig mye blåbær, store og fristende og masse tyttebær.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke