hacklink
18. sep
I startgropa: Marte Welhaven (20) fra Hamar satser på en karriere innen sjøforsvaret. Her avbildet ved Skibladnerbrygga. Foto: Torbjørn Jørstad
 
Satser på Sjø-forsvaret
Marte Welhaven (20) fra Hamar var i en alder av 19 år Norges yngste kvinnelige troppssjef. Nå satser hun for fullt på en karriere innen Sjøforsvaret.

Publisert: 15.jul.2017 08:19
Oppdatert: 15.jul.2017 08:24

Bare måneder etter å ha fullført befalsskolen, ble Marte Welhaven fra Hamar utnevnt til troppssjef i en alder av 19 år. Nå satser hun videre i Sjøforsvaret. Les videre om Norges yngste kvinnelige troppssjef her.

Hvorfor akkurat sjøforsvaret?

Det var egentlig ganske tilfeldig. Da jeg skulle søke befalsskolen, så tenkte jeg at jeg bare ville gå ett år. Hæren var to år, luftforsvaret var jeg ikke så interessert i og heller ikke heimevernet, og da sto jeg igjen med sjøforsvaret. Så leste jeg meg opp på det og det virket veldig bra. Så det var rent tilfeldig, men jeg er veldig glad for at jeg har valgt den linja.

Hva var det med Forsvaret som pirret interessen din?

Utfordringene og utdanningen de tilbyr. Etter videregående ville jeg ikke begynne å studere med en gang, så jeg gikk inn i førstegangstjeneste for å ha noe å gjøre i friåret mitt. Både faren og farfaren min var i Hæren, og jeg har flere venner som har vært i Forsvaret. Men jeg følte ikke noe press om å gå inn i Forsvaret, det var helt av egen vilje.

Hvordan startet du karrieren din i Forsvaret?

Jeg søkte med inn på Sjøforsvarets befalsskole på Madla i Stavanger og kom inn der like etter videregående. Jeg fullførte et år der hvor jeg utdannet meg til befal, og da sommeren kom bestemte jeg meg for å søke jobb der. Da fikk jeg jobb som troppssjef, og plutselig var jeg øverst i troppsstaben. Det er veldig uvanlig å bli satt inn rett etter befalsskolen, men de hadde mangel på folk og ga meg den tilliten, så da tenkte jeg «hvorfor ikke?». Mange av de under meg var jo eldre!

Som yngste kvinnelige troppssjef, tror du at du kan være et forbilde for andre kvinner som ønsker å satse på Forsvaret?

Jeg har ikke tenkt så veldig mye på det. Men jeg har fått høre fra en del kvinnelige rekrutter som sier de har lyst til å søke befalsskolen fordi de har sett meg gjøre det jeg gjør. Det er jo veldig motiverende og kult å høre. Så på en måte er jeg kanskje et lite forbilde, jeg har fått høre fra flere at de har lyst til å gå samme vei.

Hva skal du gjøre videre nå?

Tidligere i vår var jeg på opptak på Linderud i Oslo til Sjøkrigsskolen i Bergen. Jeg var én av sju som fikk plass ved den linja jeg søkte på, så nå i august begynner jeg der. Jeg skal ta en bachelorgrad i logistikk og ressursstyring. Det blir jo veldig spennende, jeg forventer at det kommer til å bli knalltøft, men kjempegøy.

Jeg har også hørt noen rykter om at du skal ut på seilas?

Ja, det stemmer. Hele førsteåret mitt i Bergen går på lederskap, så i september drar vi ut på en 3-måneders seilas med seilskuta «Statsraad Lehmkuhl». Vi seiler ut fra Bergen og til Afrika, så videre til USA og hjem via Nord-Atlanteren. Jeg vet ikke så mye om hva det går ut på, men vi skal ha undervisning og ellers utføre de oppgaver man må ombord på et skip. Man lærer jo å kjenne hverandre veldig godt fordi man blir boende så tett på. Det blir den første seilasen mitt, jeg har kun vært på land til nå.

Hvilke ambisjoner har du videre innen Forsvaret?

Nå skal jeg gå seks år i Bergen, tre år utdanning og tre år plikt videre. Etter det blir det eventuelt å ta en bachelor og finne ut om jeg vil jobbe i det sivile i det hele tatt. Tiden vil vise hvor langt jeg vil gå.

Hva har vært den største oppnåelsen for deg personlig så langt?

Alle de gode resultatene vi fikk på rekruttskolen denne våren. jeg vet jo at mye av det var på grunn av min jobb som troppssjef. Bare det å se hvor flinke rekruttene ble, hvor mye skryt vi fikk utenifra fra andre tropper og sånt. Det er jeg jo egentlig veldig stolt av.

Hva er det viktigste du har lært i Forsvaret?

Hvordan man skal oppføre seg ovenfor andre mennesker; hvordan man skal samarbeide i en gruppe og behandle andre. Det må være det viktigste, det med respekt, tillit og omsorg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FORSVARET: Marte Welhaven satser på en karriere i forsvaret.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke