Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Sjusjøens fredelige lillebror
NORDSETER: Det ligger bare 5,6 kilometer fra Sjusjøen. Men på Nordseter er det knapt en hedmarking å se.

Publisert: 29.sep.2017 07:15
Oppdatert: 29.sep.2017 08:09

Hedmarkingene vil vel helst til Sjusjøen. Og jeg skal ikke si noe galt om Sjusjøen, vi samarbeider godt, men det er et litt annet tempo enn her på Nordseter. De som kommer hit vil ha flott turterreng, fred og ro, sier styreleder i Nordseter Utvikling, Hans Petter Martinsen.

Han driver Lillehammer Fjellstue og hytter og kjenner Nordseter ut og inn. Her, mellom Øyer og Ringsaker er det stor overvekt av hytteeiere som har adresse sør for Minnesund, i tillegg til opplendinger, naturligvis. Nordseter har en stor andel utleiehytter og leiligheter, og er også et populært reisemål for nederlendere, tyskere og dansker. Martinsen forklarer det slik: – Det er et snilt terreng, både sommer og vinter. Faktisk er 38 prosent av belegget vårt europeere. De søker roen, og så kan de oppsøke Lillehammer og Maihaugen når de vil oppleve noe annet, sier han.

Ingen rik onkel

Mens Sjusjøen har store grunneiere som Pihl AS, Ringsaker- og Brøttum Almenning, er det mange små grunneiere på Nordseter.

– Vi har ingen rik onkel her, det vi får til må vi pent gjøre sjøl. Det tar sin tid, på godt og vondt, sier Martinsen.

Sjøl mener han at høsten er den flotteste årstiden på Nordseter. På fine, klare dager er Nevelfjell et veldig populært turmål. Du kan kjøre bomvegen opp fra Nordseter til Nevelåsen. Der kan du parkere og gå veg og sti opp til toppen – 1.089 m.o.h. På klare dager er det en fantastisk utsikt – til Nordhue, Mjøsa, til Hurdalsskaret, til Synnfjell og over til Rondane. Det er også flere stier fra Nordseter opp på Nevelfjell hvis du ønsker en lengre tur. Fra Nevelfjell kan du også gå videre til Pellestova – hvis du fremdeles har krefter igjen.

Mange legger heller turen til Lunkefjell fra Nordseter og er da raskt over i Ringsaker.

– Du vet, turgåerne ser ikke grensene, de ser et flott turterreng, sier Hans Petter Martinsen. Han vil anbefale en annen tur hvis du kommer på besøk: – Når du kommer til krysset der en tar av til Nevelfjell, gå heller sør for Nysætra til Melsjøhøgda og Snultra. Og hvis du ønsker, ta en tur på Kriksfjellet (1.052) og Hitfjellet (1.083). Det er en flott tur, sier Hans Petter Martinsen, som ser fram til å gå på tur med fuglehunden. Han slår også et slag for Gropmarka, skogsterrenget fra Nordseter ned mot Lillehammer. Et område med masse dyreliv, men også mye skog.

–Mitt store ønske er at vi i sommersesongen skal se like mange biler med sykler på taket som vi ser biler med ski på taket om vinteren. Det er mange som har fått øynene opp for sykkelmulighetene i fjellet her, men det er plass til mange flere, sier han.

Det er strenge restriksjoner på vinterkjøring i Lillehammer-fjellet. Vegen fra Nordseter opp til fjellet blir stengt i november. På vinterstid blir det lagt skiløyper i hovedvegen innover fjellet. Nede på Nordseter er det bare i de nyere hyttefeltene det er mulig å kjøre. Alle andre steder blir det lagt skiløyper, og det er Ringsaker Drift som kjører opp løyper både på Nordseter og på Sjusjøen. Selv om enkelte har hatt ønske om at det skal lages vinterveger også andre steder, står restriksjonene ved lag.

– Vi er faktisk stolt av det. Her skal folk kunne ta på seg ski og gå lange turer uten å måtte krysse veger og klatre over snøplogkanter, sier Hans Petter Martinsen.

Helvetes forgård

På vinterstid er det et utall nypreparerte løyper å velge i, fra Nordseter mot både Sjusjøen, Hornsjø og Pellestova, som er et populært turmål. Nordseter Utvikling, som har ansvar for skiløypene, håper også at de gjennom et samarbeid med Pihl AS i Ringsaker, skal få til ei lysløype langs skogsløypa fra Nordseter til Sjusjøen. Bak Nordseter Utvikling står Nordseter fjellpark, Lillehammer Fjellstue og Hytteutleie, Fåberg Fjellstyre, Lillehammer kommune, Hafjell og 650 hytteeiere.

Opprinnelig var Nordseter et område med veldig mange sæterløkker for bønder fra Lillehammer og Fåberg. I krigsårene bestemte tyskerne seg for å bruke Nordseter og store områder innover fjellet som treningsleir for infanteri, artilleri og panseravdeling. De bygde opp rundt 100 brakker og flere staller, og på det meste var 5.000 mann og 2.000 hester stasjonert på Nordseter. Her ble de trent opp for å bli sendt til Østfronten. Ikke rart at enkelte kalte Nordseter for «Helvetes forgård».

Brakkene på Nordseter er borte, men veldig mange steder i hytteområdene står fremdeles grunnmurene. Faktisk er det flere hytter og uteområder som er bygd på disse murene og de er lett synlige for den som er historisk interessert.

Kortreist

REISE: Til Nordseter kan du dra både via Sjusjøen og opp fra Lillehammer. Nå er det vegarbeid mellom Næroset og Åsmarka, derfor anbefales det å kjøre via Lillehammer. Fra sentrum er det 14 kilometer til Nordseter.

Uten bil: Det er fullt mulig å komme seg til Nordseter uten bil. Toget til Lillehammer korresponderer med buss som går helt til Aktivitetssenteret på Nordseter.

Utleie: Nordseter har mange utleieleiligheter. En del ligger under Nordseteer Fjellpark og Lillehammer fjellstue og hytter. Også gamle Nevra høyfjellshotell (der deler av Lilyhammer ble tatt opp) er gjort om til enkle utleieleiligheter.

Fellesturer: Hvert år arrangerer turistforeningen i Lillehammer 7-fjellstur (27 km), 5-fjellstur (20 km) og 3-fjellstur (8 km). Den lengste turen går over Hafjell, Slåseterfjell, Nevelfjell, Nyseterhøgda, Kriksfjell, Hitfjell og Veslefjell.

Avstander: Det er mange turalternativ både i sommer- og i vinterhalvåret. Fra Nordseter til Pellestova er det 12 kilometer, hvis du kjører fjellvegen om sommeren. Om vinteren er korteste avstand rundt 8 kilometer. Fra Nordseter til Sjusjøen er det skiløyper både over fjellet og gjennom skogen på mer ruskete dager.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke